AMERIKANKA FIONA ODUSTALA: Obrt u Evropskoj komisiji

Pritisak javnosti je bio preveliki, pa je Amerikanka Fiona Skot Morton, koja je trebalo da preuzme čelnu funkciju u Evropskoj komisiji za kontrolu poštovanja principa konkurencije, juče odlučila da odustane od kandidature.

АМЕРИКАНКА ФИОНА ОДУСТАЛА: Обрт у Европској комисији

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

- Fiona Skot me je informisala o svojoj odluci da ne prihvati mesto ekonomskog šefa za konkurenciju. Prihvatila sam ovu odluku sa žaljenjem – saopštila je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager.

Glavni zadatak Skotove je trebalo da bude da istražuje poštovanje u domenu konkurencije od strane gigantskih numeričkih kompanija. Problem je u tome što je i sama radila pre toga u Amazonu, Majkrosoftu i Eplu i lobirala za njih.

Protiv ovog očiglednog sukoba interesa pobunili su se mnogi u Evropi. Tako se i francuski predsednik Emanuel Makron zapitao da li je moguće da ne postoji neki drugi veliki, evropski, akademski istraživač koji bi mogao da radi taj posao.

- Imajući u vidu polemiku koja se povela oko izbora osobe koja nije iz Evrope i važnost da direkcija za konkurenciju ima punu podršku EU, procenila sam da je najbolja odluka da se povučem – napisala je Fiona Skot Morton.

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)