RODNA RAVNOPRAVNOST: Žene će biti većina u novoj holandskoj vladi

Tanjug

19. 07. 2023. u 10:43

KADA poslanica Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) Marijel Pol bude položila zakletvu kao ministarka za osnovno i srednje obrazovanje, holandska vlada će prvi put ima više ženskih, nego muških članova. To će Holandiju svrstati u malu grupu zemalja u kojima žene čine veći deo vlade, piše "NL Tajms".

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ: Жене ће бити већина у новој холандској влади

FOTO: EPA

  - Uvek postoji rizik da takva, skoro jednaka raspodela između muškaraca i žena neće potrajati. Međutim, to se sada ne dešava - rekla je Devika Partiman iz organizacije "Glasajte za ženu".

Iz grupe "Women Inc" poručuju da će odluka da vlada ima više ženskih članova imati dva efekta.

 - Pre svega, one su primer drugima. Devojke i mlade žene bi mogle da pomisle da bi i one time mogle da se bave. Drugo, žene kao članice vlade češće donose odluke koje promovišu rodnu ravnopravnost - saopšteno je iz ove grupe.

Uprkos dostignućima na nivou centralne vlade, žene su i dalje nedovoljno zastupljene na drugim nivoima holandske politike.

Oko 35 odsto članova gradskog veća su žene, a nakon izbora za Pokrajinski savet u tom telu se sada nalazi najmanji broj poslanica u poslednjih 12 godina.

Pokrajinske vlade u Zelandu i Flevolandu čine isključivo muškarci. U proseku, manje od četvrtine ministara u vladama širom sveta su žene, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

BONUS VIDEO:

NEMAČKA: Intenzivne vrućine praćene uraganskom olujom pogodile su južni region

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave