NEMAČKI GENERAL O JAČANJU BUNDESVERA: "Imaćemo najbolje opremljenu diviziju do 2025. godine"

Tanjug

17. 07. 2023. u 07:58

NEMAČKA je uverena da će 2025. godine imati najbolje opremljenu vojnu diviziju među evropskim zemljama Severnoatlanske alijanse, izjavio je načelnik generalštaba nemačke vojske Alfons Mais.

НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ О ЈАЧАЊУ БУНДЕСВЕРА: Имаћемо најбоље опремљену дивизију до 2025. године

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Veliki sam optimista da će prva divizija biti spremna do 2025. godine - rekao je Mais za Rojters, dodajući da su planovi dogovoreni sa NATO-om.

Agencija navodi da u ovom trenutku Berlin nema nijednu borbeno spremnu diviziju, vojnu jedinicu koja se sastoji od više od 20.000 vojnika.

Mais je dodao da će Nemačka obezbediti Alijansi prvo dve mehanizovane brigade, u početku lakše naoružane, a potom srednje naoružane, koje će biti pojačane holandskom brigadom.

- Taj broj će, u svakom slučaju, biti dovoljan i doprineće najbolje opremljenoj diviziji među svim evropskim NATO partnerima 2025. godine. To je naš zajednički cilj sa našim holandskim partnerima - rekao je on.

Mais je potvrdio da postoji ambicija da se divizija snabde sa dovoljno municije do 2025. godine, u vreme kada zapadne zemlje šalju veliku količinu municije Kijevu, istovremeno trošeći svoje zalihe u znatnoj meri, najviše od Hladnog rata.

- Ukoliko budemo dali municiju Ukrajini, nećemo je imati na raspolaganju za nas same, dok ne stignu nove porudžbine - dodao je Mais. Ukazao je da su se proizvodni kapaciteti smanjili u prethodnih 30 godina.

Naveo je da je to problem sa kojim se susreću svi NATO partneri Nemačke.

- Međutim, podržavanje Ukrajine je sada važnije nego uspostavljanje divizije, kako je i naglasio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - dodao je Mais.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)