RAT U UKRAJINI: Zaharova: Hoćete sporazum o žitu, dajte pare za cevovod; SAD ne razmatra vojnu blokadu Crnog mora(FOTO/VIDEO)

Novosti online

17. 07. 2023. u 10:12 >> 22:25

RAT u Ukrajini ušao je u 509. dan. Rano jutros došlo je do obustave saobraćaja na Krimskom mostu. Ukrajinski mediji i ruski Telegram kanali su objavili da su se na prelazu preko Kerčkog moreuza čule eksplozije. Šef Krima Sergej Aksjonov zamolio je stanovnike regiona da koriste alternativne kopnene puteve.

РАТ У УКРАЈИНИ: Захарова: Хоћете споразум о житу, дајте паре за цевовод; САД не разматра војну блокаду Црног мора(ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

SAD ne razmatra vojnu blokadu Crnog mora

SAD ne razmatraju mogućnost vojne blokade Crnog mora zbog suspenzije sporazuma o žitu, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi. Oni ne razmatraju ni mogućnost ublažavanja sankcija Rusiji zarad njenog povratka sporazumu.

On je istakao da Vašington ne vidi da je teroristički napad na Krimski most uticao na vojne mogućnosti Rusije.

Istovremeno, SAD nisu spremne da pripišu odgovornost za napad na Krimski most bilo kojoj strani u konfliktu u Ukrajini.

Zaharova: Hoćete sporazum o žitu, dajte pare za cevovod

Ako zapadne zemlje toliko žele da sporazum o žitu ostane na snazi, mogle bi da daju novac za obnovu cevovoda za amonijak Toljati-Odesa na teritoriji Ukrajine kako bi se ispunili ruski uslovi, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ako Zapad kaže da je za njih ovo (očuvanje crnomorske inicijative) od suštinskog značaja, oni mogu da daju novac i obnove cevovod za amonijak - rekla je Zaharova jutjub-kanalu "Solovjov lajv".

Ona je naglasila da bi zapadne zemlje mogle da izdvoje novac za njegovu obnovu iz sume koje troše na snabdevanje Kijeva oružjem.

 

Rusi osujetili pokušaj Ukrajinaca

Ruske trupe osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probiju u oblast Vremevskog vistupa, napisao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na svom Telegram kanalu.

- Što se tiče situacije na zaporoškom pravcu: situacija ostaje stabilno napeta, neprijatelj je koncentrisao snage na obnavljanju borbene sposobnosti. Na pravcu Vremevskog, neprijatelj je pokušao da probije našu odbranu, ali nije postigao uspeh - napisao je on.

Blinken: Kijev treba da odluči ko će voditi vojne operacije

Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi u vezi sa terorističkim napadom na Krimski most da je na Kijevu da odluči kako će voditi vojne operacije.

- Naravno, Ukrajina mora da odluči kako će voditi ovaj rat u odbrani svoje teritorije, svog naroda i svoje slobode - rekao je Blinken novinarima.

SAD insistira da se sporazum o žitu produži

SAD insistiraju da se sporazum o žitu produži što je pre moguće, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ovo nije trebalo da se desi i (sporazum) treba da bude obnovljen što je pre moguće. Nadam se da sve zemlje veoma pažljivo prate ovaj proces - rekao je Blinken odgovarajući na pitanja novinara u Stejt departmentu.

On je takođe izrazio uverenje da Ruska Federacija nije imala nijedan argument u prilog odluke da ne pristane na produženje ovog sporazuma.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Zapad i Kijev će razmotriti opcije za izvoz hrane iz Ukrajine na svetska tržišta u vezi sa povlačenjem Ruske Federacije iz sporazuma o žitu.

Bajden se sastaje sa papinim izaslanikom

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se 18. jula sa izaslanikom rimskog pape kardinalom Mateom Zupijem, kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, piše Politiko, pozivajući se na izvor.

Sagovornik lista je rekao da će Bajden sa Zupijem razgovarati o pitanjima vezanim za ukrajinsku decu u Ruskoj Federaciji.

Vatikan je saopštio da će Zupi provesti tri dana u Vašingtonu. U saopštenju se navodi da je cilj kardinala „promovisanje mira u Ukrajini“.

Ranije ove godine Zupi je već posetio Kijev i Moskvu. Nakon kardinalove posete Rusiji, Vatikan je saopštio da se papa upoznao sa rezultatima putovanja i da razmatra dalje inicijative o Ukrajini.

Rusi krenuli u veliku ofanzivu u Kupjanskom pravcu

- Ruska vojska je krenula u veliku ofanzivu u kupjanskom pravcu - saopštio je komandant kopnenih snaga Ukrajine Aleksandar Siriski.

Prema njegovim rečima, ruska grupa je sebi postavila za cilj poraz Oružanih snaga Ukrajine u Kupjanskoj oblasti i nastavak ofanzive u dubinu ukrajinskih borbenih redova.

Da bi zaustavile ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga u oblasti Artjomovska, Oružanih snaga Rusije aktivno upućuju dodatne snage i sredstva na ovaj pravac, čiju osnovu čine jedinice Vazdušno-desantnih snaga.

Presretnut dron u Braginskom okrugu

U Braginskom okrugu Gomeljske oblasti presretnut je dron, koji je prešao granicu sa teritorije Ukrajine, saopštio je Državni granični komitet Belorusije na svom telegram kanalu.

- Uz pomoć dronova izvršeno je izviđanje pogranične teritorije Republike Belorusije - navodi se u tekstu.

Graničari, koji su se nalazili na graničnom delu kod reke Dnjepar, sistemom za radioelektronsku borbu su spustili dron na vodu.

Zaharova: Ukrajina krši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima

Ukrajina krši Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima vrbujući plaćenike preko svojih ambasada u inostranstvu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Aktivnosti ukrajinskih ambasada u jednom broju država koje vrbuju državljane ovih država i strance za učešće u borbenim dejstvima protiv Rusije, grubo krše odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima - napisala je Zaharova, odgovarajući na pitanje časopisa „Međunarodni poslovi“.

Ona je istakla da se ovim postupcima krše zakoni nekih država, jer je u mnogima vrbovanje plaćenika kažnjivo zakonom.

Zaharova je dodala da su pokušaji Rusije da skrene pažnju na ovu okolnost bili neuspešni.

Ruski mediji: Satelit "Maksara" snimao Krimski most

Američki komercijalni satelit Worldview-2 kompanije Maksar snimio je Krimski most dva puta u poslednjih mesec dana, uključujući i prošlu nedelju, proizilazi iz podataka na sajtu kompanije, piše RIA Novosti.

Na portalu je objavljena mapa regiona, a slike su od 20. juna i 12. jula.

Putin večeras dobija izveštaj o Krimskom mostu

Predsednik Rusije Vladimir Putin oko 19 časova po moskovskom vremenu održaće video konferenciju o situaciji sa Krimskim mostom sa zamenikom premijera Maratom Husnulinom, rekao je sekretar za štampu šefa ruske države Dmitrij Peskov.

Foto: Tanjug/AP photo

- Po uputstvu šefa države, Husnulin leti u region, nakon što se na licu mesta upozna sa situacijom, predsednik očekuje izveštaj na video-konferenciji oko sedam uveče - navodi Kremlj. rekao je portparol.

Peskov je napomenuo da je Putin već dobio izveštaje od direktora FSB Aleksandra Bortnikova, ministra saobraćaja Dmitrija Saveljeva i krimskog lidera Sergeja Aksenova.

Bi-Bi-Si: Most napala ukrajinska tajna služba i pomorske snage

Napad na Krimski most bio je specijalna operacija pomorskih snaga oružanih snaga Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine, rekao je neimenovani izvor iz bezbednosne službe Ukrajine za Bi-Bi-Si. 

- Most je napadnut dronovima sa površine vode. Bilo je teško doći do mosta, ali je na kraju bilo moguće - rekao je neimenovani izvor.

Bi-Bi-Si prenosi da su neimenovani izvori za ukrajinski sajt censor.net priznali da je napad izvela ukrajinska služba bezbednosti.

Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je prethodno da su Krimski most noćas u 3.05 sati napala dva ukrajinska drona sa površine vode.

U napadu su poginule dve osobe, dok je maloletna devojčica povređena i prevezena u bolnicu na reanimaciju.

Ukrajinska služba bezbednosti o Krimskom mostu

Služba bezbednosti Ukrajine je u objavi na Telegram kanalu objavila zanimljivu poruku nakon vanredne situacije na Krimskom mostu.

SBU je reagovala na hitan slučaj na svom Telegram kanalu objavljivanjem prerađenog fragmenta ukrajinske narodne pesme: "Slavuju, rodni brate, most je opet "zaspao".

Muzika je narodna, reči - SBU, navodi se u objavi ukrajinske tajne službe.

U ponedeljak je Andrej Jusov, predstavnik Glavnog obaveštajnog odeljenja Ukrajine, prokomentarisao vanrednu situaciju na Krimskom mostu, navodeći reči šefa resora Kirila Budanova da je "ova struktura suvišna".

Vozovi prošli preko Krimskog mosta

Železnički saobraćaj je pušten u rad u 8.50, prvi vozovi prošli su Krimskim mostom, saopštio je na Telegramu Oleg Krjučkov, savetnik šefa Krima za informativnu politiku.

Zbog vanrednog stanja kasnilo je šest vozova za Krim i jedan iz Sevastopolja za Moskvu.

Konstantinov: Na mostu izvršen teroristički napad

Uzrok vanredne situacije na Krimskom mostu bio je "teroristički napad ukrajinskih vlasti", tvrdi predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov na svom Telegram kanalu.

Aksjonov: U 9 sati se nastavlja železnički saobraćaj

Železnički saobraćaj preko Krimskog mosta biće nastavljen u 9 sati ujutru po lokalnom vremenu, rekao je Sergej Aksjonov, guverner Krima.

Aksjonov je u objavi na svom Telegram profilu rekao da će više informacija o radu trajektnih linija takođe biti objavljeno pre 9 sati i da će policija dati više informacija o uzrocima incidenta.

Aksjonov je razgovarao sa prvim zamenikom ministra saobraćaja Rusije Andrejem Aleksandrovičem Kostjukom.

Snimci sa Krimskog mosta

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci i fotografije koje navodno prikazuju posledice eksplozije na Krimskom mostu.

Napadnut Krimski most?

Saobraćaj na Krimskom mostu je zaustavljen rano jutros, a u prvim izveštajima se navodi da su se čule eksplozije. Poginule su dve osobe, a jedno dete je povređeno, prenela je RIA Novosti pozivajući se na ministarstvo zdravlja regiona Krasnodar.

- Prema podacima Ministarstva zdravlja Krasnodarske teritorije, maloletno lice povređeno je u vanrednoj situaciji na Krimskom mostu - navedeno je u saopštenju. 

Dodaje se da se pretpostavlja da je reč o povredi umerene težine. 

- U ovom trenutku, lekari se spremaju za intervenciju, a dete će helikopterom biti prebačeno u regionalnu bolnicu - navodi se u saopštenju ministarstva.

Prema rečima guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova, povređena je devojčica, a njeni roditelji su poginuli.

Na mesto događaja izašla je ekipa istražnog komiteta, a rusko ministarstvo saobraćaja demantovalo je da je došlo do oštećenja stuba mosta i navelo da je oštećen samo kolovoz.

U vanrednom štabu Krasnodarskog kraja su pojasnili da je gužva, koja je nastala na ulazu na most, sada smanjena i da je kolona duga tri kilometra.

Šef Krima Sergej Aksjonov rekao je da bi železnički saobraćaj mogao da bude ponovo uspostavljen do 9.00 po lokalnom vremenu.

On je na Telegramu zamolio stanovnike regiona i turiste da koriste alternativne kopnene puteve, umesto Krimskog mosta.

- Uzimajući u obzir trenutnu situaciju, molim stanovnike i goste na poluostrvu da se suzdrže od putovanja preko Krimskog mosta i da, iz bezbednosnih razloga, izaberu neki alternativni put. Verujte samo zvaničnim informacijama - naveo je Aksjonov, ne precizirajući zbog čega je nastao problem.

Rojters prenosi, pozivajući se na ukrajinsku novinsku agenciju RBC, da su se čule dve eksplozije na mostu i dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje.

Za sada nema komentara sa ukrajinske strane.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU - Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (37)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!