ITALIJANI DO GUŠE U DUGOVIMA: Milion njih ne uspeva da plati ratu kredita ili pozajmice

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 07. 2023. u 07:30

MILION Italijana ne uspeva da plati ratu kredita ili pozajmice, a vrednost tog duga iznosi više od 15 milijardi evra.

ИТАЛИЈАНИ ДО ГУШЕ У ДУГОВИМА: Милион њих не успева да плати рату кредита или позајмице

Foto: EPA

Ovi podaci se odnose samo na period do 31. marta ove godine i Italijanska Banka iznela je upozorenje, jer je to za 18 odsto više nego u prethodnoj godini, a odlaganje plaćanja rata nije dovoljno za spasavanje ugroženog stanovništva.

Stiže najava iz Italijanske Federacije banaka da će zbog onih koji neće uskoro moći da ispune svoje obaveze dug biti uvećan za još sedam milijardi evra. Osmo povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke kako bi se zaustavila inflacija nije donelo ploda, a cene životnih troškova apsolutno ne opadaju, naprotiv.

U detaljnoj računici: 6,8 milijardi neplaćenih rata kredita, 3.7 milijardi kredita za potrošnju i 4,3 milijarde raznih vrsta ličnih pozajmica, stiže tih najavljenih 7,1 milijarda, rečju to je suma koja neće ući u bankarske kase. Nastradali su oni koji su uzeli kredit ili pozajmicu sa  promenljivom kamatnom stopom i postali žrtve finansijskih promena Evropske centralne banke, od nula na četiri posto uvećanja u 11 meseci.

Italijanska Vlada je kritikovala takve odluke EU, ali sama nema uticaja na globalnom nivou. Najviše je pogođena ona kategorija stanovništva koja je kupila nekretnine po takvim uslovima, a u ukupnoj vrednosti od oko 140 milijardi evra, što predstavlja sumu od ukupnog zaduženja stanovništva od 425 milijardi evra.

Od 25,7 miliona italijanskih porodica, oko 3.5 miliona ima ugovor o kreditu, a tome se dodaje oko 6.8 miliona onih koji su se zadužili u nekim drugim oblicima finansiranja ili pozajmica, u totalu za 251,2 milijarde evra.

Alarmantan je podatak, jer su Italijani velike štediše „za crne dane“, a kako je samo u prva tri meseca ove godine „izgorelo“ štednje od 90 milijardi evra upravo zbog uvećanja životnih troškova, posebno svih vrsta energije od početka rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)