PRVA REAKCIJA MOSKVE NA ERDOGANOVU IZDAJU: Povratak lidera Azova iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje dogovora

Tanjug

08. 07. 2023. u 20:15

POVRATAK ukrajinskih komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПРВА РЕАКЦИЈА МОСКВЕ НА ЕРДОГАНОВУ ИЗДАЈУ: Повратак лидера Азова из Турске у Украјину представља кршење договора

Foto: Profimedia

- Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana - naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov. On je napomenuo da niko nije obavestio Rusiju o prebacivanju militanata.

Peskov tvrdi da je Turska ''bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu''.

- Ankara zauzvrat pokazuje solidarnost sa članicama Alijanse, Rusija to odlično razume - dodao je Peskov.

Kako podsećaju RIA Novosti, ruske trupe su 7. marta 2022. opkolile Mariupolj i do 21. aprila oslobodile skoro ceo grad. U fabrici Azovstalj uspeli su da blokiraju više od dve hiljade ukrajinskih vojnika i militanata nacionalnog bataljona "Azov".

Sredinom maja počeli su da se predaju, a 20. maja Ministarstvo odbrane je objavilo potpuno oslobođenje tog grada. U septembru prošle godine, vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin rekao je da je nakon razmene zarobljenika sa Kijevom oslobođeno 56 ljudi, od kojih 55 vojnih lica - petoro iz Donbasa, a ostalo su ruske trupe. Ukrajini je predato 215 ljudi, među kojima su bili i vođe terorističkog puka Azov.

U januaru je list Hurijet, pozivajući se na izvore, pisao da su oficiri odreda „Azov” još uvek u Turskoj, što je, kako je tada navedeno, bio zahtev Rusije. 

BONUS VIDEO: 

„Timski rad je ključan“: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)