MINISTARKA FINANSIJA SAD SAVETUJE: Amerika i Kina treba zajedno da rade u borbi protiv „egzistencijalne pretnje“

Tanjug

08. 07. 2023. u 10:11

SAD i Kina kao dve najveće svetske ekonomije imaju i najveću odgovornost i moraju da rade zajedno u borbi protiv „egzistencijalne pretnje“ klimatskih promena, saopštila je danas ministarka finansija SAD Dženet Jelen.

МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА САД САВЕТУЈЕ: Америка и Кина треба заједно да раде у борби против „егзистенцијалне претње“

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američka ministarka, koja boravi u Pekingu, izjavila je da je prethodna saradnja SAD i Kine kada je reč o klimatskim promenama omogućila globalni napredak, kao što je Pariski sporazum iz 2015. godine, dodajući da obe vlade žele da podrže tržišta i zemlje u razvoju u nastojanju da ostvare svoje klimatske ciljeve, prenosi Rojters.

- Nastavak saradnje SAD i Kine u finansiranju borbe sa klimatskim promenama je od ključnog značaja - navela je Jelen u obraćanju na okruglom stolu o klimi u Pekingu.

Ona je dodala i da SAD i Kina kao dva najveća svetska emitera gasova staklene bašte i najveći investitori u obnovljive izvore energije imaju i zajedničku odgovornost i sposobnost da prednjače.

Jelen je rekla da finansiranje takvih inicijativa treba efikasno i efektivno koordinirati, dodajući da bi podrška Pekinga, uz Vašington i druge, postojećim multilateralnim klimatskim institucijama poput Zelenog klimatskog fonda (GCF) i klimatskih investicionih fondova mogla da pojača njihov uticaj.

- Takođe je od ključne važnosti da podstičemo tranzicije u celokupnoj ekonomiji ka neto nuli, što treba da uključuje privatni sektor - rekla je Jelen.

Ona je dodala da se raduje što će na tu temu biti u mogućnosti da čuje preporuke radnih grupa na predstojećim ministarskim sastancima Grupe 20 u Indiji, uključujući Radnu grupu za održive finansije, kojom kopredsedavaju SAD i Kina.

- Ovo je dobar primer šta naša bilateralna saradnja može da postigne i na tome treba da gradimo naš napredak u multilateralnim forumim - rekla je američka ministarka.

BONUS VIDEO: NESREĆA U PENZIONERSKOM DOMU U ITALIJI: U požaru stradalo šestoro ljudi, a više njih je povređeno

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024