RUSIJA JE DIREKTNA PRETNJA: Češka usvojila novu bezbednosnu strategiju - Kina označena kao "sistemski izazov"

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 09:00

ČEŠKA vlada je nazvala Rusiju direktnom pretnjom, a Kinu "sistemskim izazovom" u novoj bezbednosnoj strategiji, koja je juče usvojena.

РУСИЈА ЈЕ ДИРЕКТНА ПРЕТЊА: Чешка усвојила нову безбедносну стратегију - Кина означена као системски изазов

Foto: pixabay

Navodi se da strategija odražava kraj perioda mira i stabilnosti u Evropi nakon završetka Hladnog rata, kao i da Češka "mora da se pripremi za mogućnost da postane deo oružanog sukoba", i pored toga što je rizik od napada na zemlju ostao nizik.

- Rusija namerno deluje protiv češke političke, ekonomske i društvene stabilnosti. Ona predstavlja fundamentalnu pretnju po našu sigurnost - piše u dokumentu, prenosi Rojters.

Češke vlasti tvrde da Rusija hibridnim delovanjem radi na slabljenju demokratskih institucija i destabilizuje društvo.

- Ukoliko ne bude došlo do temeljnih i dubokih političkih i društvenim promena u Rusiji, ona će ostati pretnja evropskom prostoru, bez obzira na ishod rata u Ukrajini - poručuje se u dokumentu.

Kada je reč o Kini, ističe se da ona "dovodi u pitanje međunarodni poredak", što ima štetne posledice po evroatlantsku sigurnost.

- Zajednički interes Rusije i Kine je da oslabe uticaj i jedinstvo demokratskih zemalja. To sistemsko rivalstvo je dugoročno - stoji u strategiji.

Pored toga, upozorava se na upotrebu kineske tehnologije i kritične infrastrukture.

- Postoji opasnost od kineskih ulaganja u češku i evropsku infrastrukturu, dominacije u strateškim lancima snabdevanja, kontrole ključne robe i razvoja novih tehnologija, uglavnom veštačke inteligencije bez obzira na etičke norme i međunarodne standarde - ističe se u češkoj bezbednosnoj strategiji. 

BONUS VIDEO:

ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)