"IZVINJAVAM SE SVIM ŽRTVAMA MOJIH KRIVIČNIH DELA": Tviteraš hakovao naloge američkih političara, pa osuđen na pet godina zatvora

Novosti online

24. 06. 2023. u 23:23

BRITANAC Džozef Džejms O'Konor (24) osuđen je na pet godina zatvora zbog zloupotreba na društvenim mrežama koje je uključivalo hakovanje Tviter naloga visokih američkih političkih zvaničnika i poznatih biznismena, sajber uhođenje i pretnje.

ИЗВИЊАВАМ СЕ СВИМ ЖРТВАМА МОЈИХ КРИВИЧНИХ ДЕЛА: Твитераш хаковао налоге америчких политичара, па осуђен на пет година затвора

FOTO: AP/Tanjug

O'Konor se izjasnio krivim u Njujorku prošlog meseca za više onlajn prestupa, uključujući i hakovanje na Tviteru u julu 2020. godine koje je dovelo do toga da se lažno predstavljao kao Barak Obama, Džozef Bajden, Džef Bezos, Voren Bafet i drugi, kako bi reklamirao ulaganje u bitkoin.

Okrivljenog, koji je imao onlajn nadimak "Plagvok Džo", SAD je izručila Španija u aprilu.

Na izricanju presude u sudu na Menhetnu, O'Konor je rekao da ga je sramota što je završio pred sudom.

- Izvinjavam se svim žrtvama mojih krivičnih dela. Ovde sam jer sam uradio glupe i sramotne stvari - rekao je O'Konor.

On je dodao da više nikada neće kršiti zakon i da želi da živi smislen život, a ne isprazan kakav je vodio do sada.

Sudija Džed Rakof rekao je da su prilikom izricanja presude u obzir uzete njegove mlade godine i autizam.

O'Konor je zatražio od suda da ne dobije veću zatvorsku kaznu od 24 meseca, koliko je već odslužio iza rešetaka pre nego što mu je izrečena presuda, dok su tužioci tražili sedam godina zatvora.

- O'Konor je koristio sofisticirane tehnološke metode u zlonamerne svrhe, sprovodio je kompleksne napade kako bi ukrao velike sume kriptovaluta, hakovao Tviter, izvršavao upade u kompjutere kako bi preuzeo nekoliko naloga na društvenim mrežama i čak uhodio preko interneta dve žrtve, od kojih je jedna bila maloletn - rekao je tužilac prilikom O'Konorovog izjašnjavanja o krivici.

Britanac se izjasnio krivim za krađu 794.012 dolara od kripto-kompanije sa sedištem na Menhetnu. On se složio da vrati ukradeni novac.

Takođe, priznao je da je pozvao lokalnu policiju i lažno prijavio šesnaestogodišnju devojku za navodno planiranje ubistva više ljudi na adresi za koju je mislio da je njena. Slične poruke, poslao je i srednjoj školi, restoranu, kancelariji šerifa. Sledećeg meseca pozvao je više članova žrtvine porodice i pretio je da će ih ubiti.

(rt.rs)

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ": Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)