INCIDENTI NA NEBU IZNAD SIRIJE: Amerikanci šalju pojačanja, general optužuje Ruse - Lete iznad naših baza, moguća eskalacija

Novosti online

15. 06. 2023. u 20:42

AMERIČKA vojska poslala je dodatne borbene avione na Bliski istok nakon što je optužila Rusiju za nebezbedne aktivnosti na nebu iznad regiona, uključujući i nekoliko incidenata u Siriji.

ИНЦИДЕНТИ НА НЕБУ ИЗНАД СИРИЈЕ: Американци шаљу појачања, генерал оптужује Русе - Лете изнад наших база, могућа ескалација

Foto: Profimedia/Ilustracija

F-22 raptori iz 94. lovačke eskadrile stigli su iz vazduhoplovne baze Lengli u Virdžiniji, navode iz Centralne komande (CENTCOM), koja nadgleda vojne operacije SAD na Bliskom istoku, u Centralnoj Aziji i delovima Afrike.

Odluka je bila deo "višestrukog prikaza podrške i sposobnosti SAD u svetlu sve nesigurnijeg i neprofesionalnog ponašanja ruskih aviona", naveo je CENTCOM u saopštenju za javnost u sredu.

Zvaničnici Pentagona optužili su Moskvu za nepromišljene letove iznad američkih baza u Siriji poslednjih nedelja, a šef CENTCOM-a, general Majkl Erik Kurila, tvrdi da je došlo do značajnog porasta provokativnih akcija od marta.

U intervjuu za Vol Strit Džurnal u aprilu, general-potpukovnik američkog vazduhoplovstva Aleksus Grinkevič upozorio je da bi porast tenzija mogao da dovede do "pogrešne procene" među ruskim i američkim pilotima koji deluju u Siriji, navodeći da je samo između marta i aprila bilo 60 odvojenih incidenata.

Moskva je na sličan način optužila Vašington za neprofesionalno ponašanje u Siriji. Prošlog meseca, kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, rekao je da su američki ratni avioni nastavili da vrše "grubo kršenje" protokola dekonflikta.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave