PROBNI LETOVI ZA PUTNIKE: Kako izgleda vožnja letećim taksijem u Izraelu (VIDEO)

Novosti online

07. 06. 2023. u 23:34

IZRAEL je pokrenuo prve probne letove takozvanih taksi-dronova u sklopu svoje Inicijative za dronove (INDI), s ciljem da u budućnosti omoguće prevoz putnika i tereta ovim letelicama.

ПРОБНИ ЛЕТОВИ ЗА ПУТНИКЕ: Како изгледа вожња летећим таксијем у Израелу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/ Jutjub/ Wisdom Land

Ovaj dvogodišnji pilot-projekat ima za cilj stvaranje nacionalne mreže dronova koji će se koristiti za prevoz putnika, piše izraelski 24 Njuz.

Glavni cilj projekta je da se omogući brz i efikasan prevoz putnika i tereta i smanje gužve na putevima širom zemlje. Takođe, projekat ima za cilj da se unaprede komercijalna i javna usluga prevoza.

Ministarka saobraćaja Miri Regev izjavila je da je ovo prva inicijativa te vrste u svetu koja ima širok i multidisciplinaran pristup ispitivanju novih tehnologija, uključujući transport tereta i kasnije ljudi.

Projekat takođe istražuje sve aspekte, uključujući zakonsku regulativu koja će biti potrebna za komercijalni rad dronova.

Druga faza projekta letećih taksija počela je u januaru i uključivala je ulaganje od oko 60 miliona dolara u razvoj infrastrukture.

„Nacionalni projekat razvoja dronova planira da testira i aktivira desetine dronova čiji će rad biti analiziran jednom nedeljno. Izrael je jedan od svetskih lidera u ovoj oblasti, a eksperiment izveden u ponedeljak predstavlja važnu prekretnicu u ovoj inicijativi“, prenelo je izraelski portal.

Da bi dronovi mogli bezbedno da lete vazdušnim prostorom, INDI planira da uspostavi nadzor vazdušnog prostora za dronove, koji će funkcionisati na sličan način kao postojeća kontrola letova.

„Sistem će omogućiti paralelno letenje različitih vrsta dronova u različite svrhe. Na tom području sarađujemo s drugim subjektima, uključujući izraelske vazdušne snage“, izjavili su iz organizacije INDI.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri