DUGA RUKA MOSKVE: Ovo su ruski udarni dronovi velikog dometa (VIDEO)

P. Z. S. / sputnikglobe.com

07. 06. 2023. u 18:20 >> 18:46

RAT dronovima postao je sastavni deo sukoba u Ukrajini. Koje vrste udarnih bespilotnih letelica velikog dometa Moskva ima na raspolaganju?

ДУГА РУКА МОСКВЕ: Ово су руски ударни дронови великог домета (ВИДЕО)

Foto: Printscreen


Rusija je dramatično povećala upotrebu izviđačkih bespilotnih letelica dugog dometa da služe kao tragači za raketne udare u ukrajinskom zaleđu, a britansko Ministarstvo odbrane pripisuje njihovu upotrebu uspehu ruskog raketnog udara duboko u unutrašnjosti zemlje prošlog meseca.

Pored ovih špijunskih dronova, ruska vojna industrija je takođe razvila i postavila liniju teških udarnih dronova velikog dometa, uključujući Orion, Sirius i Altius (takođe poznat kao Altair). Ove bespilotne letelice, koje više podsećaju na avione sa ljudskom posadom od njihovih manjih, sporijih, izviđačkih i kamikaza dronova, imaju domet koji se meri hiljadama kilometara, brzinu krstarenja do 250 km na sat, plafone do 12.000 metara i vreme izdržljivosti od čak 48 sati.

Nosivost njihovog oružja varira od 200 do 2.000 kg, a može uključivati precizne projektile i vazdušne bombe.

Što se tiče navođenja, ono može uključivati satelitsku navigaciju, inercijalnu navigaciju i, u slučaju Sirijusa i Altiusa – povezivanje i integraciju između avijacije sa posadom i veštačke inteligencije. Iako ih velika veličina takvih dronova čini ranjivijim na tradicionalnu protivvazdušnu odbranu, njihova sposobnost da napadnu udaljene ciljeve teškom vatrenom moći, a sve to bez rizika po živote pilota, čini sve to vrednim.

BONUS VIDEO: KULjA VODA NA SVE STRANE - Snimak oštećenja na brani Kahovskaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!