UKRAJINSKA OFANZIVA I CINIČNO ZADOVOLJSTVO RATA: Komentar bivšeg komandanta KFOR-a na Kosovu i Metohiji

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

07. 06. 2023. u 23:11

POSTOJI nota očaja u najavi Vladimira Zelenskog o skorašnjoj kontraofanzivi. I ciničnog zadovoljstva. I licemerja. Prema njegovim rečima, pobeda je izvesna, ali će biti mnogo gubitaka. Mnogi ukrajinski muškarci i žene će umreti, njih mnogo više izgubiće domove, porodice i budućnost.

УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА И ЦИНИЧНО ЗАДОВОЉСТВО РАТА: Коментар бившег команданта КФОР-а на Косову и Метохији

Foto M. Ostojić

Tako komentariše genaral Fabio Mini bivši komandant KFOR- a na Kosovu i Metohiji 2002 – 2003 (za dnevni list „Il Fato Kuotidino“)

Amerikanci i Evropljani koji ga podržavaju slažu se sa gubicima, ali nisu sigurni u pobedu. Dok predsenik Džo Bjaden i evropski vrh obećava novo oružje i novac, američki Sekretar za Odbranu Lojd Ostin podvlači da kontraofanziva u Ukrajini omogućuje da se zaradi pozicija na terenu kako bi se potom ostvarili naredni pregovori. Dakle, poruka koju su sve zapadne Vlade počevši sa italijanskom pretvorile u potvrdu o pobedi, ali koju bi Zelenski mogao i trebalo da podrazumeva kao programirani poraz.

Ukrajina treba da pregovara sa Rusijom, ne uzimajući u obzir rezultat.

Takva perspekitiva totalno negirana koštaće živote ko zna koliko hiljada boraca i građana, svi se pripremaju na žrtvovanje za parčence zemlje koje se moglo osvojiti, a da se ne ispali nijedan metak, inače se favorizuje onaj koji od oružja i uništavanja izvlači najveću korist.

Foto Tanjug/AP

Iako su Ukrajini potrebni novi protivvašdušni sistemi i avioni, vreme za pripremu, obuka boraca... svejedno je tako je odlučila, treba da žrtvuje sve na šta je nagovaraju drugi, oni koji prećutkuju, kao i oni koji su je podržali da uđe u rat. Ako Ukrajina cilja da pobedu juri uz podmukle rizike: ako ne uspe gubi sve i oni koji je podržavaju trebalo bi da intervenišu, ne uz njeno krilo jer ona neće imati više snage, već na njenom mestu. Koliko se puta to desilo da je impotentni saveznik postao podanik ili je potentni sklopio savez sa protivnikom.

U ratu komandant ne najavljuje gubitke ili žrtve pre nego što ga i počinje, takođe ne i posle, naprotiv uvek minimizuje rizike ili gubitke, retotika pobede „suze i krv“ čini deo ratne propagande. Zelenski nikada nije znao mnogo o ratu, posle ovog „intenzivnog kursa od nešto više od godinu dana, slušajući samo lekcije veštih učitelja iz njihovih kuća, zna ponešto o propagandnom ratu“. Zna da je on značajan ali sam ne donosi pobedu... ta retorika skriva zadovoljstvo rata i hipokriziju.

Foto Tanjug/AP

U zaključcima komentara generala Fabio Minija analizujući kako je Džordž Paton jedan od najpoznatijih američkih generala iz Drugog svetskog rata raširio ljubav prema ratu, retorici hipokrizije, demonizujući svakog neprijatelja Amerike, hipokrizija koja je donela milione mrtvih u Drugom svetskom ratu, tako se i danas kao lepak širi među ukrajinskom populacijom kao i onom saveznika, upravo retorikom šefova, podstrekivani i vođeni od istih takvih hipokrita i retorikom odavanja priznanja onima „koji ratuju za sve nas“.

Ukrajinski narod nije želeo rat, još manje rat gde će se žrtvovati za „sve nas“ ali će se boriti jer njeni šefovi to žele, jer treba „da preziru protivnika i zato što to žele evropske i američke „Krune“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!