AMERIKANCE ČEKA PAKLENO IZNENAĐENJE U SIRIJI: Vašington post tvrdi - Iranci testirali opasno oružje, spremni su za akciju

Novosti online

01. 06. 2023. u 16:51

AMERIČKI protivnici u Siriji, posebno Rusija i Iran, razvijaju strategiju da potisnu američke trupe iz regiona, piše Vašington post pozivajući se na obaveštajne izvore i tajne dokumente Pentagona koji su se ranije pojavili na mreži.

АМЕРИКАНЦЕ ЧЕКА ПАКЛЕНО ИЗНЕНАЂЕЊЕ У СИРИЈИ: Вашингтон пост тврди - Иранци тестирали опасно оружје, спремни су за акцију

Foto: Profimedia/Ilustracija

List tvrdi da Teheran naoružava sirijske militante za nove napade na američke trupe. Iran i saveznici ih navodno obučavaju u korišćenju moćnijih improvizovanih eksplozivnih naprava, usmerenih posebno za uništavanje američke vojne opreme i eliminisanje američkog vojnog osoblja. Ova vrsta oružja korišćena je protiv američkih trupa u Iraku.

List navodi da je testiranje takve eksplozivne naprave, sposobne da probije oklop tenkova, obavljeno krajem januara u Dumairu na jugozapadu Sirije. Prema dokumentima, pokušaj upotrebe takvog oružja protiv američke vojske osujetile su kurdske snage u februaru.

Prema pisanju lista, u napadima iranskih bespilotnih letelica poginuo je jedan radnik po ugovoru koji je radio za Pentagon, a ranjeno je šest američkih vojnika. Kaže se da će nova vrsta bombe povećati broj žrtava među američkim kontingentom, što će produbiti konfrontaciju između SAD i Irana.

Kako navodi Vašington post, dokumenti ne ukazuju direktno na učešće Rusije u ovim događajima, ali naglašavaju ulogu Moskve u nastojanjima da se američke trupe proteraju iz Sirije.

Prema dokumentima, protivnici Sjedinjenih Država rade na širokoj kampanji koja će uključivati organizovanje narodnog otpora za pokretanje napada na američke jedinice.

List tvrdi da su se visoki predstavnici Rusije, Irana i Sirije na sastanku u decembru 2022. godine dogovorili da uspostave koordinacioni centar za upravljanje ovom kampanjom.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna