VATIKAN: Papa odredio specijalnog izaslanika za pregovore sa Moskvom i Kijevom

Novosti online

21. 05. 2023. u 16:35

PAPA Francisko doneo je odluku da će mirovnu inicijativu Vatikana, koja za cilj ima slabljenje napetosti u Ukrajini, predvoditi kardinal Mateo Zupi, saopštila je pres služba Vatikana.

ВАТИКАН: Папа одредио специјалног изасланика за преговоре са Москвом и Кијевом

Foto: EPA

- Potvrđujemo da je papa Francisko izabrao kardinala Matea Zupija da predvodi misiju koja će doprineti smanjenju tenzija u ukrajinskom konfliktu, nadajući se da će to dovesti do mirnog rešenja situacije - navodi se u saopštenju.

Papa je izrazio nadu da bi ova misija mogla da otvori put ka miru, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Zupi će, kako je planirano, posetiti Kijev i Moskvu i razgovarati sa liderima dveju zemalja, Putinom i Zelenskim. Dok je zvanična Moskva saopštila da je spremna za razgovor sa papinim specijalnim izaslanikom, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odgovorio je da Kijevu "ne trebaju posrednici, već pravedan mir", te da je rešenje situacije u Ukrajini moguće samo na osnovu mirovnog predloga koji je prošle godine izneo on sam.

Međutim, Vatikan je kasnije saopštio da je Kijev prihvatio predlog pape.

Specijalni izaslanik Vatikana prethodno je bio deo tima koji je 1992. godine bio posrednik u pregovorima tokom građanskog rata u Mozambiku.

Detalji posete kardinala Kijevu i Moskvi još uvek su nisu poznati, a iz Vatikana poručuju da se ovo pitanje još razmatra, te da konačna odluka za sada nije doneta.

Papa je ranije izjavio da bi želeo da poseti i Moskvu i Kijev, ali samo ukoliko njegov poziv prihvate obe strane. Rusija je ovaj predlog odbila.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju