ZBOG ČEGA JE OSUĐEN NIKOLA SARKOZI: Prvi francuski predsednik kome je potvrđena kazna zatvora

Apelacioni sud u Parizu potvrdio je u sredu bivšem francuskom presedniku Nikoli Sarkoziju kaznu na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno i jednu uz nošenje nanogvice, zbog podmićivanja i trgovine uticajem tokom obavljanja njegove funkcije.

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ОСУЂЕН НИКОЛА САРКОЗИ: Први француски председник коме је потврђена казна затвора

Ilustracija - Foto AP

Sarkozijeva advokatica Žaklin Lafon je poručila da je njen klijent nevin i istakla da se radi o iznenaćujućoj i nepravednoj odluci suda.

Protiv Sarkozija se vodi više postupaka, a do ove afere se došlo slučajno, kada su istražne sudije krajem 2013. naredile prislušikivanje dva Sarkozijeva telefona, pod sumnjom zbog korupcije iz Libije u korist finansiranja njegove kampanje 2007. Tada je otkriveno postojanje i treće, nezvanične telefonske linije, koju je u januaru 2014. kupio tadašnji Sarkozijev advokat Tjeri Ercog, na lažno ime Pola Bizmuta, što je, u stvari, identitet Ercogovog poznanika iz srednje škole.

Slušanjem ovog telefona se saznalo da je Sarkozi preko svog advokata Ercoga 2014. ponudio uslugu sudiji Kasacionog suda Žilberu Aziberu da dobije željenu visoku sudsku funkciju u Monaku, uz kontrausulugu da mu prosledi informacije iz pomenute istrage koja je ranije otvorena, o finansiranju kampanje libijskim novcem.

Sve vreme, Sarkozi je isticao nevinost. Ali to mu nije pomoglo, kao ni činjenica da Aziber nije dobio obećano mesto u Monaku. Ni to što je bio predsednik nije mu bila olakšavajuća okolnost. Naprotiv. Apelacioni sud je naveo da je otežavajuće to što je tokom obavljanja funkcije bio garant poštovanja prava i zakona.

Tužilac je, inače, u prvostepenom postupku 2021. tražio četiri godine zatvora od kojih dve uslovno, dok je tužilaštvo apelacionog suda tražilo tri godine uslovno. Ercog i Aziber osuđeni su na istovetne kazne kao i Sarkozi.

Žalbe Kasacionom sudu odlažu primenu kazne. Nikola Sarkozi je prvi bivši predsednik u savremeno doba koji je osuđen na kaznu zatvora, a da ona nije uslovna. Žak Širak je 2011. kažnjen dve godine, ali obe uslovno, u aferi fiktivnih zapošljavanja dok je bio gradonačelnik Pariza.

Istovremeno, Sarkozija na jesen čega odluka apelacionog suda u još jednoj aferi, prekoračenja finansiranja kampanje 2012, sa dozvoljenih 22,5 miliona na preko 42 miliona, lažnim fakturama preko firme "Bigmalion" zadužene za organizovanje mitinga. Sarkozi je osuđen zato što nije reagovao na preveliko trošenje novca. Bivšeg predsednika čeka i treće suđenje, zbog pomenute sumnje u nelegalno finansiranje kampanje 2007. novcem iz Libije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!