MONARHA POZDRAVILI POČASNOM PALJBOM: U zemljama Komonvelta slavilo se krunisanje Čarlsa Trećeg

I. Stanojević

08. 05. 2023. u 07:30

U PRESTONICAMA Australije i Novog Zelanda, Kanberi i Velingtonu, povodom subotnjeg krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg, izvedena je počasna paljba, dok su lideri dve zemlje prisustvovali ceremoniji krunisanja u Londonu. Kralj Čarls Treći je šef države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih kraljevstava Komonvelta van Velike Britanije, mada je ta njegova uloga uglavnom ceremonijalna.

МОНАРХА ПОЗДРАВИЛИ ПОЧАСНОМ ПАЉБОМ: У земљама Комонвелта славило се крунисање Чарлса Трећег

Foto Tanjug/AP

Australijski premijer Entoni Albaneze i njegov novozelandski kolega Kris Hipkins, prisustvovali su minulog vikenda u Londonu krunisanju kralja Čarlsa Trećeg u Vestminsterskoj opatiji. Albaneze i Hipkins su ranije rekli da se zalažu da njihove zemlje postanu republike, ali da to trenutno nije prioritet.

U Kanberi je, u okviru proslave krunisanja, izvedena paljba ispred australijskog parlamenta. Vojni prelet, koji je trebalo da bude održan, otkazan je zbog lošeg vremena, saopštile su australijske odbrambene snage na "Tviteru". Na Novom Zelandu vojska je izvela svečanu paljbu u glavnom gradu Velingtonu.

Krunisanje je pratilo oko 14 miliona gledalaca na kanalima Bi-Bi-Sija, od 67 miliona stanovnika Velike Britanije. To je daleko manje nego prilikom krunisanja i sahrane njegove majke, kraljice Elizabete Druge. Sahranu Elizabete Druge u septembru prošle godine, pratilo je više od 26 miliona gledalaca. Njeno krunisanje 1953, prvo na televiziji, gledalo je 27 miliona ljudi u Velikoj Britaniji, prema Bakingemskoj palati, a sahranu princeze Dajane 32 miliona.

Ovo se objašnjava i ljutnjom naroda zbog galopirajuće inflacije, ali i činjenicama da su lane Britanci obeležili 70 godina vladavine Elizabete Druge u junu, a iste godine, u septembru je i ispratili na večni počinak.

Telvel sa lisicama

MEĐU uhapšenima na ceremoniji krunisanja našao se i Patrik Telvel (24), nedavno osuđen na društveno-koristan rad od 100 sati u narednih godinu dana i 600 funti, zato što je gađao jajima kralja i njegovu suprugu tokom posete Jorku prošle godine. Telvelu su stavljene lisice na ruke i provučen je kroz gomilu monarhista, koji su besno uzvikivali za njim. Policajci su ga pustili nakon pola sata, pošto nisu ništa pronašli. Tokom krunisanja uhapšena su 52 građanina zbog narušavanja javnog reda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije