KULEBA I UKRAJINA BI DA CRNO MORE POSTANE MORE NATO-A: Kakav će biti odgovor Rusa na ovo?

Novosti onlajn

13. 04. 2023. u 11:05

MINISTAR inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba pozvao je da se Crno more pretvori u „more NATO-a“, istovremeno izjavivši da je neophodna njegova demilitarizacija.

КУЛЕБА И УКРАЈИНА БИ ДА ЦРНО МОРЕ ПОСТАНЕ МОРЕ НАТО-А: Какав ће бити одговор Руса на ово?

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

- Došlo je vreme da se Crno more pretvori u ono što je postalo Baltičko – u more NATO-a. Apelujemo na demilitarizaciju Crnog mora kako bi miroljubive zemlje koje poštuju zakon mogle da ga koriste za trgovinu i putovanja - izjavio je Kuleba na konferenciji o pitanjima bezbednosti Crnog mora u Bukureštu, koja je emitovana na Jutjubu.

Pored toga, on je izrazio žaljenje što Zapad nema doslednu strategiju za Crno more i naglasio da ju je Rusija uvek imala.

Ukrajinski ministar takođe je ponovo objavio da Kijev planira da uspostavi kontrolu nad regionima koji su ušli u sastav Rusije.

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina izloženi genocidu od strane kijevskog režima“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Kako je ranije navedeno, glavni cilj ruskog Ministarstva je oslobođenje Donbasa.

Nakon referenduma održanih krajem septembra prošle godine, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o ujedinjenju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom i formiranju novih subjekata Ruske Federacije.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!