DELIKATNA, ALI NE I NEMOGUĆA MISIJA: Šta će Berbokova ponuditi Kini i Si Đinpingu?

Novosti onlajn

13. 04. 2023. u 07:51

NEMAČKA ministarka spoljnih poslova u Peking putuje u sredu, a osim bremena koje nosi zbog sopstvenih oštrih izjava, dodatno opterećenje biće joj i to što ide nakon francuskog predsednika.

ДЕЛИКАТНА, АЛИ НЕ И НЕМОГУЋА МИСИЈА: Шта ће Бербокова понудити Кини и Си Ђинпингу?

Foto Tanjug/AP

Ako je šefica Evropske komisije u Pekingu, kako je to nedavno primetio "Politiko" dobila samo "oglodane kosti" i aerodrom napustila na izlaz za redovne putnike, može se pretpostaviti da u Kini ništa bolje neće proći ni njena koleginica po diplomatiji, ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok.

Berbokova u Kinu, na, kako kaže "Špigl", "jedno od najdelikatinijih putovanja u njenom mandatu", kreće u sredu uveče.

A kao i Ursula, i ona je već naljutila domaćine.

Nije se Kini dopalo ni što je Analena govorila o "pretećim" gestovima Kine prema Tajvanu u istom dahu kao i o "ruskom napadu" na Ukrajinu, a isto tako, sigurno je da su joj zapamtili i po ranom nacrtu kineske strategije koja je sačinjena u njenom odeljenju, a po kome je prvenstveno Peking prikazan kao rival.

- Ukratko: Nijednog drugog člana savezne vlade u Narodnoj Republici ne treba posmatrati sa toliko podozrenja kao na Berbokovu. Ministarka spoljnih poslova u Kini je već primećena i zbog svog prvobitnog zahteva da Nemačka pokaže odlučnost u naporima da smanji zavisnost od Kine, a na kraju krajeva, ne dele svi u saveznoj vladi njen skepticizam u pogledu dobrih poslova sa Pekingom. U kabinetu kancelara su, na primer, ljudi malo opušteniji - konstatuje "Špigl".

Pogotovo Berbokovoj nije lako što na ovako važno putovanje kreće baš sada, nakon posete posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je, kako ovaj medij ocenjuje, dao "nekoordinisane izjave" da bi Evropa trebalo da se drži dalje i od Kine i od SAD.

- Berbok ne samo mora samo da pošalje poruku nemačke odlučnosti, već i da vrati, bar donekle, utisak evropskog i transatlantskog jedinstva koje je Makron teško narušio - naveo je "Špigl".

"Popravni" posle Makrona

Francuski predsednik, je, kako se konstatuje, pred nemačku ministarku stavio gotovo nemoguću misiju.

Makron je, naime, tokom uskršnjeg vikenda, s obzirom na nadolazeći kinesko-američki sukob oko nezavisnosti Tajvana, rekao da Evropa ne bi trebalo da ulazi u krize "koje nisu naše" i da ne bi trebalo da bude "sledbenik".

U intervjuu koji je prethodio šestočasovnom sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Francuz je pozvao Evropljane da postanu nezavisniji od SAD i postanu "treća supersila".

- To je izazvalo iritaciju u ministarstvu spoljnih poslova. Doduše, postoji i mišljenje da Nemačka ne treba da ulazi u oštru konkurenciju sa Kinom, koju vode američke demokrate i republikanci. Ali, kako kažu, pogrešna je pretpostavka da bi Evropljani mogli da se drže dalje od kineskog napada na Tajvan. Osim toga, posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi, bliske veze sa SAD se ne vide kao pretnja evropskoj bezbednosti, već kao preduslov za bezbednost - tvrdi "Špigl".

Zamenik lidera frakcije Unije Johan Vadepul za "Špigl" kaže da je sada na Berbokovoj da preuzme "klasičan zadatak" nemačke spoljne politike: "uspostavi evropski konsenzus i zastupa ga spolja". Makron je, kako kaže, "nesrećno propao".

Nemački političari oštro su kritikovali Makronove izjave o Kini, pa je tako i poslanik SPD u Bundestagu Nils Šmid govorio je o "neuspešnoj poseti Makrona".

Umesto da ubedi Kinu da pojača uticaj na Rusiju i radi na okončanju sukoba u Ukrajini, fokus je, žali se Šmid, bio na "proširenju ekonomskih odnosa u korist francuskih kompanija".

- Neplanirano, Berbok sada ima zadatak da razjasni stav Evrope o Tajvanu i ponovo potvrdi upozorenja kancelara tokom njegovih razgovora sa Sijem - rekao je Šmid, misleći na posetu kancelara Olafa Šolca Pekingu u novembru.

U Briselu se, kako "Špigl" navodi, priča da su komentari francuskog predsednika o Tajvanu i ulozi SAD neshvatljivi, kao i da je on uradio suprotno od onoga što je Fon der Lajen želela.

I kao i Makron sa svojom "prikolicom" Ursulom fon der Lajen, i Berbokova je trebalo da putuje sa svojim evropskim "prtljagom". U isto vreme kad i Analena, u Kini je trebalo da bude i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj koji je ipak put odložio zbog toga što je pozitivan na koronu, u Kini je trebalo da predstavi "zajednički evropski stav", budući da, kako je rekao visoki zvaničnik EU, Makron formuliše samo francuski stav, ali ne i gledište čitave EU.

Prema izveštajima Berbok je, i bez Borelja ovu posetu ipak ambiciozno osmislila pa planira i "istraživačku posetu": ministarka, naime, želi da stekne sopstveni utisak o Kini nakon tri godine izolacije zbog korona virusa, pa će tako u četvrtak prvo posetiti lučki grad Tjenđin i tamo se sastati sa predstavnicima nemačkog biznisa.

Politički razgovori planirani su za petak u Pekingu.

Iako je više puta kritikovala "sistematsko ugnjetavanje" muslimanske ujgurske manjine, Berbokova u ujgursku provinciju Sinđang neće ići.

BONUS VIDEO: ČELIČNO PRIJATELjSTVO KINE I SRBIJE - Održana tribina u organizaciji Komunističke partije Kine

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri