KINA "OŠTRIM MAČEM" SEČE VODE TAJVANA: Vojne vežbe kao odgovor na saradnju sa SAD

Novosti onlajn

08. 04. 2023. u 07:45

KINA je u subotu pokrenula vojne vežbe oko Tajvana, što je, kako je nazvala, "strogo upozorenje" vladi tog samoupravnog ostrva nakon sastanka njenog predsednika i predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa.

КИНА ОШТРИМ МАЧЕМ СЕЧЕ ВОДЕ ТАЈВАНА: Војне вежбе као одговор на сарадњу са САД

Foto: Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP

Operacija nazvana "Ujedinjeni oštar mač" trajaće do ponedeljka, navodi se u saopštenju Komande Istočnog pozorišta Narodne oslobodilačke vojske (PLA).

- Vežbe će se održati u pomorskim područjima i vazdušnom prostoru Tajvanskog moreuza, uz severnu i južnu obalu ostrva, i na istoku ostrva - rekao je Ši Jin, portparol PLA, prenosi državna novinska agencija Sinhua.

Vežba će takođe uključivati ​​vežbe gađanja u ponedeljak uz obalu kineske provincije Fujian, koja "gleda" na Tajvan.

Vežbe su usledile nakon što je tajvanski predsednik Caj Ing-ven naljutio Peking sastankom sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Mekartijem u Kaliforniji.

Kina gleda na demokratski Tajvan sa samoupravom kao na deo svoje teritorije i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, silom ako bude potrebno.

- Ove operacije služe kao strogo upozorenje protiv dosluha između separatističkih snaga koje traže 'nezavisnost Tajvana' i spoljnih snaga i protiv njihovih provokativnih aktivnosti - rekao je Ši.

On je kazao da su ovakve operacije neophodne za očuvanje kineskog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

U poslednja 24 sata tri kineska ratna broda plovila su vodama koje okružuju Tajvan, saopštilo je ostrvsko ministarstvo odbrane.

Vežbe takođe prate odlazak iz Pekinga francuskog predsjednika Emanuela Makrona i šefice EU Ursule fon der Lajen, koji su bili u Kini kako bi pozvali Si Đinpinga da pomogne u okončanju rata u Ukrajini.

Tajvansko ministarstvo odbrane u subotu se obrušilo na najavu Pekinga o vežbama, rekavši da one ugrožavaju regionalnu stabilnost.

Kina je koristila Caijevu posetu SAD-u kao "izgovor za izvođenje vojnih vežbi, što je ozbiljno narušilo mir, stabilnost i sigurnost u regionu", saopštilo je ministarstvo.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU - Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "Cirkon" projektilima

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)