UPC: Zatišje u Kijevsko-Pečerskoj lavri, provokatori napustili njenu teritoriju

Tanjug

31. 03. 2023. u 23:45

UKRAJINSKA pravoslavna crkva (UPC) Moskovske patrijaršije saopštila je danas da je u Kijevsko-pečerskoj lavri mirno i da su "provokatori su napustili njenu teritoriju".

УПЦ: Затишје у Кијевско-Печерској лаври, провокатори напустили њену територију

Foto: Profimedia

UPC je navela da je pokrenut krivični postupak protiv "organizatora provokacija".

Nekoliko muškaraca pokušalo je danas da isprovocira vernike Kijevo-pečerske lavre na sukob, a crkva je pozvala vernike da ne reaguju na provokacije.

Jedan od provokatora je razvio transparent sa natpisom koji poziva da se Rusi isteraju iz manastira, dok je nekoliko njih uzvikivalo nacionalističke parole.

Zbivanja u lavri UPC je direktno prenosila na svom Jutjub kanalu više od 10 sati, prenosi agencija RIA novosti.

Nova runda sukoba oko Kijevo-pečerske lavre počela je obaveštenjem Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira, tako da su monasi morali da napuste lavru 29. marta.

Foto: Printskrin/Twitter/@Spriter99880

Kako je pojasnio ministar kulture Aleksandar Tkačenko, monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU) koja ne priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije.

Komisija Ministarstva kulture je trebalo da počne preuzimenje objekata lavre u četvrtak, ali vernici već drugi dan ne propuštaju njene predstavnike.

UPC je saopštila da komisija nema ovlašćenja da počne da radi dok Privredni sud u Kijevu ne odluči o žalbi podnetoj zbog "nezakonitog raskida ugovora o zakupu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)