PAPA FRANJA PROTIV PROTERIVANJA SVEŠTENIKA UPC: Kijevsko-pečerska lavra je sveto mesto hrišćanstva

P. Z. S. / ria.ru

28. 03. 2023. u 19:17

PAPA Franja smatra neprihvatljivom bilo kakvu agresiju na monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) u Kijevsko-pečerskoj lavri – zemaljski udeo Bogorodice, kaže Leonid Sevastjanov, predsednika Svetskog saveza staroveraca (VBU), koji održava prepisku sa pontifikom, za RIA Novosti.

ПАПА ФРАЊА ПРОТИВ ПРОТЕРИВАЊА СВЕШТЕНИКА УПЦ: Кијевско-печерска лавра је свето место хришћанства

Foto AP

-Njegov stav je da je ovo mesto sveto, da je ovo dom Bogorodice, da je nedodirljivo i da je neprihvatljiva bilo kakva agresija na monahe koji su tu živeli 30 godina. O tome je javno govorio – o poštovanju Svetosti mesta. Shodno tome, sve tvrdnje PCU i vlasti treba da se odvijaju u pregovaračkom formatu: da se izraze pretenzije i dogovori o zajedničkom razumevanju, rekao je Sevastjanov za RIA Novosti posle komunikacije sa papom.

Sve što Papa, po njegovom mišljenju, može da pomogne jeste da koristi svoj autoritet i za dijalog sa UPC, i za dijalog sa PKP, i za uticaj na vlasti Ukrajine kako bi pomogao u uspostavljanju dijaloga i bio posrednik u pregovorima, zaključio je šef VSS.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril ranije je nazvao „monstruoznim podvigom“ nalog vlasti monasima da napuste Kijevo-pečersku lavru, koju pravoslavni hrišćani smatraju jednim od zemaljskih nasleđa Bogorodice. On se obratio poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava, papi Franji, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i drugim verskim vođama i predstavnicima međunarodnih organizacija porukama u kojima ih je pozvao da „učine sve moguće napore“ da spreče proterivanje monaha i prisilnih zatvaranje manastira. Papa Franja je takođe izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevo-pečerskom lavrom i pozvao „strane uključene u rat da poštuju verska mesta“.

Podršku progonjenoj UPC dao je i Patrijarh antiohijski i celog istoka Jovan 10 (Jazidži. Katolikos-patrijarh cele Gruzije Ilija 2, koji je u pismu zamolio carigradskog patrijarha Vartolomeja da istupi sa mirovnom misijom, „kako bi pomogao u ublažavanju tenzija“ i „stvorio uslove za miran suživot crkava i međusobno zbližavanje“, i Sinoda Beloruske pravoslavne crkve (BPC) koji je pozvao svetsku zajednicu da aktivno izađe u odbranu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.

Protivljenje progonu UPC i Kijevo-pečerske lavre izrazili su i u srpskoj, bugarskoj, jerusalimskoj crkvi, pravoslavnoj crkvi u Americi, ruskoj zagraničnoj crkvi. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka (Kovalenko) rekao je da štrajkuje glađu od 27. marta protestujući zbog progona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)