UPRKOS SUSPENZIJI: Rjabkov - Rusija će i dalje obaveštavati SAD o raketnim testovima

Tanjug

30. 03. 2023. u 12:59

RUSKI zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je danas da će Moskva nastaviti da obaveštava SAD o testiranjima interkontinentalnih ili podvodnih balističkih raketa uprkos suspendovanju jedinog preostalog nuklearnog sporazuma između dve zemlje, preneo je Interfaks.

УПРКОС СУСПЕНЗИЈИ: Рјабков - Русија ће и даље обавештавати САД о ракетним тестовима

Ruske rakete, Foto AP

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je da je Rusija suspendovala prošlog meseca Novi START program potpisan 2010. godine, koji ograničava broj strateških nuklearnih glava na obe strane.

Kao odgovor, SAD su u utorak rekle da će prestati da razmenjuju nuklearne podatke sa Moskvom, navodi Rojters.

Rjabkov je rekao da, uprkos suspenziji, Rusija se obavezala da se drži limita nuklearnih bojevih glava i da će takođe nastaviti da implementira sporazum iz 1988. godine o razmeni podataka o testiranju raketa.

Prošlog meseca, američki zvaničnik je izjavio da je rusko suspendovanje programa Novi START pokazatelj da Rusija "nije odgovorna nuklearna sila".

Putin je na to odgovorio da je Zapad direktno umešan u napade na ruske baze strateških bombardera duboko unutar ruske teritorije i dodao da su zahtevi NATO-a da Rusija dozvoli inspekcije nuklearnih baza pod Novim START sporazumom, stoga, "apsurdne".

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

EVROPSKA SKLADIŠTA OPUSTOŠENA: Nema više zaliha