TENKOVI STIŽU PRED KONTRAOFANZIVU: Analitičari izračunali koliko će i kojih tenkova dobiti Ukrajina

P. Z. S./unian.net

28. 03. 2023. u 19:34

ANALITIČARI su izračunali koliko i kakvih tenkova Ukrajina očekuje od zapadnih saveznika uoči kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

ТЕНКОВИ СТИЖУ ПРЕД КОНТРАОФАНЗИВУ: Аналитичари израчунали колико ће и којих тенкова добити Украјина

Foto EPA/AP


Sveukupno, saveznici su obećali da će ukrajinskim vojnicima predati stotine tenkova - kako modernih, tako i modernizovanih sovjetskih. Trenutno su već predati prvi tenkovi leopard 2A6 i čelindžer 2, prenosi Slovo i Delo.

Napominje se da je Nemačka isporučila 18 obećanih leopard 2 A6; Norveška - 8 tenkova leopard 2 A4; Ukrajina je već dobila 14 tenkova leopard 2 A4 iz Poljske, kao i većinu modernizovanih sovjetskih T-72 (PT-91 Tvardi poljska modifikacija T-72); Francuska je predala Ukrajini prvu seriju lakih tenkova na točkovima AMX-10 RC – 14 jedinica od 40 obećanih; Takođe, prve serije modernizovanih T-72B stigle su iz Češke i Maroka.


KOJE JOŠ TENKOVE I OD KOGA ĆE UKRAJINA DOBITI – SPISAK

Britanija je obećala da će Ukrajini isporučiti 28 tenkova čelindžer 2;

Nemačka, u saradnji sa Holandijom i Danskom, treba da isporuči 178 tenkova leopard 1 A5;

Poljska se sprema da prebaci još 30 tenkova PT-91 Tvardi; Češka je obećala da će Ukrajini dati 90 modernizovanih T-72B, a Maroko – 30;

SAD su obećale da će Ukrajini dati 31 tenk abrams.

Takođe se navodi da bi Ukrajina još uvek trebalo da dobije tenkove leopard 2 različitih modifikacija iz Španije (10 jedinica), Švedske (10 jedinica), Kanade (ukupno 8 je obećano, polovina je već stigla u Ukrajinu), Finske (6 tenkova za uklanjanje mina, prva serija je već dostupna ), Portugal (3 jedinice).


RUSIJA POVLAČI ZASTARELU OPREMU ZA RAT

Kako je pisao UNIAN, na mreži se pojavio snimak sa vozom vojne opreme koju Ruska Federacija vuče u rat u Ukrajini. Konkretno, Rusi su poslali na front zastarele BRDM-2MS.

A pre toga su posle „modernizacije” snimili voz sa ruskim tenkovima T-62M, koji ih je, po mišljenju stručnjaka, učinio još ranjivijim.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)