RAT U UKRAJINI: Ruski dron oborio ukrajinski Su-27; VSU poslao udarne čete dronova na ratište (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 03. 2023. u 07:11 >> 02:34

RAT u Ukrajini ušao je u 398. dan. Kijev se sinoć našao na udaru ruskih raketa i dronova. Gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko saopštio je da su se čule eksplozije, i da se zapalila jedna prodavnica. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general Aleksandar Sirski obišao je juče položaje vojske u Bahmutu, i saopštio je da bi Kijev uskoro mogao da pređe u ofanzivu. On je istakao da je odbrana Bahmuta neophodna.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски дрон оборио украјински Су-27; ВСУ послао ударне чете дронова на ратиште (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe u Bahmutu, vagnerovci napreduju, Ruska armija potiskuje VSU iz Marinke (MAPA/VIDEO)


Smer Starobeljsk

Situacija ostaje stalno napeta: strane vode međusobno izviđanje i artiljerijske duele.

Soledarski pravac

Severozapadno od Bahmuta, borbe se nastavljaju u Orehovo-Vasiljevki: ruske jedinice nanose masovne udare na položaje VSU u centralnom delu sela.

U Bahmutu ruske trupe potiskuju ukrajinske formacije u svim oblastima, primoravajući ih da se povuku duboko u urbana područja.

Ilustracija telegram rybar

Na severu „vagnerovci“ nastavljaju borbu na periferiji trolejbuske garaže u blizini industrijske zone.

Jurišne jedinice PMC „Vagner“ uspele su da se učvrste u prvim kućama u ulici Vasilija Peršina. Napreduje se takođe duž Mariupoljske ulice i na području centralne pijace.

Na jugu ukrajinske jedinice, po cenu velikih gubitaka, drže položaje u blizini stadiona Avangard.

Na jugozapadu, strane jačaju linije fronta u blizini strateški važnog autoputa do Konstantinovke: nijedna strana ne uspeva da preuzme inicijativu.


Donjecki pravac

Ruski vojnici, uz vatrenu podršku artiljerije i tenkova, nastavljaju da potiskuju VSU iz centralnih okruga Marinke.

Ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije gađale su civilne objekte u aglomeraciji Donjeck.

Foto printskrin youtube DE Military Update

U glavnom gradu DNR pogođen je i okrug Kujbišev: jedan čovek je poginuo.

VSU je ispalio rakete iz HIMARS MLRS-a na školu i vrtić u gradu Zugreš.

Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruske trupe su pogodile mesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Hersonu, Antonovki i Kazatskom. Zauzvrat, VSU je granatirao levu obalu Hersonske oblasti: napadnuti su i stambene zgrade i civilna infrastruktura u gradu Aleški.

 

Ruski dron oborio ukrajinski Su-27

Ruski dron oborio je ukrajinski Su-27 tokom presretanja. Pilot, major Denis Kiriljuk, poginuo je u noći sa 27. na 28. tokom borbenog zadatka, pišu ukrajinski resursi.

Tokom napada dronova Šahid (Geranj-2) Ukrajina je do sada izgubila 3 ​​lovca.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Havarijska isključenja u Ukrajini

Operater ukrajinske elektroenergetske mreže uveo je danas hitno isključenje struje u osam ukrajinskih regiona navodeći da su razlozi za isključenja loše vreme i ruski napadi.

Foto Tanjug/AP

Današnje obustave isporuka električne energije je usledilo nakon poboljšanja snabdevanja širom Ukrajine tokom poslednjih nekoliko nedelja, prenosi Rojters.

 

Kirbi: Ne možemo da potvrdimo navode o obaranju bombe

Bela kuća ne može da potvrdi izveštaje da je ruska vojska oborila vođenu bombu GLSDB isporučenu Ukrajini.

Ovo je saopštio koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

foto: (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Džon Kirbi

-Ne mogu da potvrdim ruske izveštaje da su oborili jednu od ovih granata. Video sam izveštaje štampe, ali ne možemo da ih potvrdimo. Ranije smo obećali da ćemo ovu municiju prebaciti u Ukrajinu, ali koliko [njih] i gde se sada nalaze, potrebno je da saznate od Pentagona, rekao je on, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije je 28. marta prvi put saopštilo da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli vođenu bombu GLSDB u zoni NVO.

 

Udarne čete dronova poslate na ratište

Kijev je formirao prve tri udarne čete dronova spremnih za borbu, izjavio je ministar za digitalnu transformaciju Ukrajine Mihail Fjodorov.

Saopšteno je da su 92, 54. i 35. brigade Oružanih snaga Ukrajine dobile dronove, ukrajinske proizvodnje, jurišne dronove i opremu Starlink. Narednih dana biće upućeni u ratno područje.

 

Foto Tanjug/AP

Grosi: Tragamo za rešenjem efikasne zaštite NE Zaporožje

Direktor Međunarodne agencije za atomsku (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da pokušava da posreduje u dogovoru o merama zaštite ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje koju je okupirala Rusija, istakavši da je prilagodio svoje predloge u nastojanju da se postigne "iskorak u pregovorima".


Šojgu proverio kako se ispunjavaju narudžbine za potrebe specijalne operacije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proverio je kako se u preduzećima vojnog kompleksa u Čeljabinskoj i Kirovskoj oblasti realizuju narudžbine za potrebe specijalne vojne operacije u Ukrajini, konkretno proizvodnje granata različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa.

foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

-Ministar odbrane je proverio rad automatizovanih linija proizvodnje artiljerijske, tenkovske, minobacačke municije različitog kalibra i nenavođenih avijacionih raketa, kao i kontrolu kvaliteta proizvoda, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

 

Zauzeta jedna i spaljena druga crkva UPC

Pristalice raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) zauzele su poslednju crkvu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivano-Frankovsku i tamo upotrebile suzavac, navodi telegram kanal UPC.

-Ivano-Frankovsk javlja da je hram zauzet. Otimači su ušli kroz bočna vrata, otvorili centralna i izgurali parohijane sa stepenica. Policija nije intervenisala, navodi se u tekstu.

 U oblasti Ternopilj nepoznati počinioci spalili su crkvu UPC.

Foto printskrin telegram sputniksrbija

 

Blinken: SAD neće dozvoliti da se Rusija pregrupiše

Sjedinjene Države se zalažu za rešenje sukoba u Ukrajini koje neće dozvoliti Rusiji da obnovi svoje snage i pregrupiše svoje trupe, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom diskusije o ukrajinskoj temi na marginama Samita za demokratiju.

-Svi znamo da mir treba da bude pravedan, da bude zasnovan na principima sadržanim u Povelji UN – suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost, rekao je on.

FOTO: AP/Tanjug

Američki ministar spoljnih poslova je dodao da su „SAD posvećene podršci diplomatskim naporima“ za postizanje sličnog rešenja u Ukrajini.

Istovremeno, on je izrazio mišljenje da bi se inicijative za momentalni prekid vatre mogle pokazati kao "zamka" koja bi dovela do zamrzavanja sukoba, a ne do konačnog rešenja problema.

 

 

Prigožin: Vagnerovaca nema kod Avdejevke

Šef PMC-a "Vagner" odgovorio je na glasine o prebacivanju snaga PMC-a na juriš na Avdejevku.

J. Prigožin je prokomentarisao medijske izjave da je deo odreda Vagnerovog PMC-a navodno prebačen u Avdejevku i upravo oni obezbeđuju uspešno napredovanje trupa tamo:

-Ne, ovo nije istina. Na Avdejevki nema odeljenja PMC „Vagner“ i nikada ih nije bilo. Sve zadatke koji se obavljaju obavlja isključivo vojska. I srećno momcima u njihovom zadatku!

Foto Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin u Bahmutu

Rusi prvi put oborili američku raketu GLSDB

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je izvestilo da je ruska PVO prvi put oborila američke vođene rakete GLSDB.

- Protivvazdušni odbrambeni sistemi presreli su osamnaest projektila iz višecevnih raketnih bacača HIMARS i jednu vođenu raketu GLSDB - navodi se u dnevnom izveštaju ministarstva.

Ova municija je zajednički projekat Boinga i švedskog Saaba, koji su bombi dodali raketni motor i prilagodili je lansiranju iz zemaljskih sistema. Saab tvrdi da domet visokopreciznog projektila premašuje 150 kilometara (postojeći ukrajinski projektili imaju domet od 80 kilometara).

Vašington je prvi put najavio isporuku ovih bombi Ukrajini u januaru.

Kako je za RIA Novosti objasnio vojni ekspert Aleksej Leonkov, Kijevu je potrebna GLSDB kako bi udaljili višecevne raketne bacače HIMARS dalje od linije fronta, gde su ranjivi za rusku vojsku.

Govoreći o prednostima ovih bombi, pored povećanog dometa, ekspert je primetio visoku preciznost gađanja stacionarnih ciljeva po nižoj ceni u poređenju sa raketama za HIMARS koje su dostupne u Kijevu.

Pored toga, GLSDB je sposoban za male manevre, menjajući putanju leta.

Oružane snage Rusije još se nisu susrele sa takvom municijom na bojnom polju, ali sposobnost da se nosi sa takvim objektima je svojstvena sistemima PVO Tor-M2 i Pancir-S1, zaključio je Leonkov.

Rusi o velikoj pretnji za energetsku infrastrukturu

Potencijalni napadi dronovima na ključnu energetsku infrastrukturu predstavljaju ozbiljnu pretnju energetskoj bezbednosti Rusije, izjavio je u utorak ministar energetike Nikolaj Šulginov.

Šulginov nije pomenuo Ukrajinu.

Ukrajina nije javno priznala napade na ciljeve unutar Rusije, ali visoki zvaničnici u Kijevu povremeno pozdravljaju vesti o uspešnim udarima bespilotnih letelica na rusko tlo.

Vežbe ruskih tenkista

Minsk o razmeštanju ruskih nuklearnih bombi

Belorusija je saopštila da je odlučila da prihvati rusko taktičko nuklearno oružje nakon godina pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u cilju promene političkog i geopolitičkog pravca.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je u saopštenju obrazložilo svoju odluku.

- U poslednje dve i po godine, Republika Belorusija je bila izložena neviđenom političkom, ekonomskom i informacionom pritisku SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih saveznika u NATO-u, kao i država članica Evropske unije - navodi se u saopštenju.

- S obzirom na ove okolnosti i opravdanu zabrinutost i rizike u sferi nacionalne bezbednosti koji iz njih proizilaze, Belorusija je prinuđena da odgovori jačanjem sopstvenih bezbednosnih i odbrambenih kapaciteta.

Uzbuna za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Francuska udvostručuje broj granata za Kijev

Francuska namerava da udvostruči broj granata kalibra 155 mm koje isporučuje Kijevu, a takođe će isporučiti protivvazdušni raketni sistem SAMP/T, saopštio je ministar oružanih snaga Francuske Sebastijen Lekornu u intervjuu za list "Figaro".

- Pariz će isporučiti tehniku neophodnu za kontraofanzivu Ukrajine: udvostručićemo isporuke granata kalibra 155 mm kako bismo njihov broj doveli do 2.000 mesečno - rekao je ministar.

On je naglasio da se sada, zajedno sa francuskom premijerkom Elizabet Born, razrađuje i pitanje "popune fonda za podršku Ukrajini, iz kojeg je već potrošeno 200 miliona evra".

Pušilin: "Praktično očišćena industrijska zona Bahmuta"

Ruske trupe su praktično očistile industrijsku zonu Bahmuta, a ukrajinske jedinice su se povukle i učvrstile u administrativnoj zgradi Artemovskog kombinata za preradu metala (AZOM), tvrdi vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

- Bilo je važno očistiti industrijsku zonu u samoj fabrici... Momci tamo dovršavaju militante, to su pojedinačne grupe. Neprijatelj je sada prešao na prethodno pripremljene položaje van fabrike - rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe pokušavaju da odlože oslobađanje Bahmuta, ali nemaju ozbiljne rezerve sposobne da preokrenu tok.

Osim toga, rekao je Pušilin, uzimajući u obzir kontrolu vatre na svim putevima ka gradu, - stvoreni su nepodnošljivi uslovi za ukrajinske trupe u Artemovsku, i moraju vrlo pažljivo da prebacuju rezerve, čak i izvode ranjenike.

Od Zelenskog traže zabranu municije sa osiromašenim uranijumom

Na sajtu predsednika Ukrajine pojavila se peticija u kojoj se traži zabrana upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, koju London planira da prebaci ukrajinskoj vojsci.

FOTO: AP/Tanjug

 

- Upotreba takve municije je zločin protiv čovečnosti i planete, njihova upotreba je neprihvatljiva i nemoralna. Zahtevam da se ova peticija pozitivno razmotri i da se preduzmu bezbedne mere za isključenje upotrebe takve municije od strane Oružanih snaga Ukrajine do konačno razmatranje predstavke - navodi se u tekstu.

Maročko: Kijev prebacuje tenkove u Harkovsku oblast

Kijev prebacuje tehniku u Harkovsku oblast, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Preko naselja Kupjansk primećuje se prebacivanje velikog broja vojnih konvoja oružanih formacija Ukrajine - precizirao je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

Tramp: Sukob u Ukrajini treba rešiti odmah

Sukob u Ukrajini "treba da se završi odmah", izjavio je bivši američki predsednik Donald Tramp, ponovivši svoju tezu da je spreman da se postigne rešenje za samo 24 sata.

Tramp je dodao da smatra da Ukrajina može biti uništena za godinu i po dana, ako sukob ne bude rešen.

On je nagovestio da ukrajinska kriza "možda neće biti rešena pre izbora" za predsednika SAD 2024. godine, a politika administracije aktuelnog američkog lidera Džoa Bajdena preti "trećim svetskim ratom".

Foto: Profimedia

 

- Neverovatno je da mi (na vlasti) imamo ljude koji ne znaju šta rade. Međutim, ako se (konflikt) ne reši, rešiću ga sam – za 24 sata sa (Vladimirom) Putinom i (Vladimirom) Zelenskim. To će biti veoma jednostavni pregovori, ali neću otkrivati u čemu će se sastojati, jer u tom slučaju neću moći da sprovedem svoj plan. To nikada neće uspeti - rekao je Tramp u intervjuu za "Foks njuz".

On je podsetio da do izbora ima još godinu i po dana.

- Ne mogu da zamislim šta može da se desi za to vreme. Suština je da rat mora da se zaustavi, jer se Ukrajina uništava - naglasio je Tramp.

IPR: Rusi prebacuju Vagnerovce ka Avdejevci

Američka privatna analitička kuća Institut za proučavanje rata saopštila je da je rusko vojno rukovodstvo verovatno angažovalo jedinice Vagnera u ruskoj ofanzivi na Avdejevku, kako bi ubrzalo napredovanje u tom gradu.

Avdejevka se nalazi na istoku Donjecke oblasti, 10 kilometara od grada Donjecka.

IPR se poziva na portparola Tavrijskih odbrambenih snaga ukrajinske vojske pukovnika Alekseja Dmitraškovskog, koji je pre tri dana izjavio da ukrajinska obaveštajna služba veruje kako bi Vagnerovci mogli da se pojave u oblasti Avdejevke.

Dejstvo ruskih haubica MSTA-B po neprijateljskim ciljevima

Ruski napad dronovima na Kijev

Ukrajinske vlasti saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila ruske bespilotne letelice u blizini Kijeva, čije su olupine izazvale požar na nestambenom objektu, a da nije bilo žrtava u ovom napadu.

Šef vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko izvestio je da je Rusija lansirala 12 dronova ka Kijevu, ali da su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane identifikovale i uništile "sve neprijateljske ciljeve" u vazdušnom prostoru oko prestonice, prenosi Rojters.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da je Rusija tokom noći lansirala ukupno 15 dronova iranske proizvodnje Šahed na Ukrajinu, a da su ukrajinske snage uništile njih 14, navodi britanska agencija.

Olupina drona pala je u zapadnom kijevskom okrugu Svjatošino, izazvavši požar na površini od 200 kvadratnih metara  u nestambenoj zgradi, precizira se u saopštenju.

- Prema preliminarnim podacima, u ovom trenutku nema žrtava - objavio je Popko na Telegramu, uz napomenu da se  informacije preciziraju. 

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na Telegramu da je zapaljena prodavnica u Svjatošinu, ali da nema žrtava i da je požar stavljen pod kontrolu.

Upozorenja za vazdušne napade proglašena su jutros u više regiona Ukrajine.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024