PUTINOVA NAJAVA JE ZASTRAŠIVANJE: Burne reakcije Amerike, EU i Ukrajine posle odluke da se atomsko oružje da Belorusiji

A.Vojinović

27. 03. 2023. u 10:01

NAJAVA Velike Britanije da će Ukrajini poslati municiju sa osiromašenim uranijumom bila je "okidač" da ruski i beloruski predsednici Vladmir Putin i Aleksandar Lukašenko donesu odluku da se na prostoru Belorusije postavi taktičko nuklearno naoružanje.

ПУТИНОВА НАЈАВА ЈЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ: Бурне реакције Америке, ЕУ и Украјине после одлуке да се атомско оружје да Белорусији

Foto AP

Ovo je poručio predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za rusku državnu TV Rusija 24 i naglasio da će atomsko oružje u Belorusiji biti raspoređeno bez kršenja međunarodnih obaveza iz sporazuma START. Ministarstvo odbrane SAD je saopštilo da nema indcija da se Rusija sprema da upotrebi atomsko oružje, dok je MIN Nemačke ovaj potez ocenio kao "pokušaj nuklearnog zastrašivanja". Iz Ukrajine su poručili da je "Kremlj uzeo Belorusiju kao nuklearnog taoca".

Putin je rekao da je Belorusija odavno tražila da Rusija na njenoj teritoriji rasporedi svoje nuklearno oružje.

- Mi ne predajemo oružje Belorusiji, kao što ga ni SAD ne predaju svojim saveznicima. Radimo sve ono što su SAD radile deceniju. Oni imaju saveznike u određenim zemljama i njihovi nosači i posade su obučene. Nameravamo da radimo isto to. Upravo je to i tražio Aleksanadar Lukašenko - naglasio je Putin, dodavši da će 1. jula biti završena izgradnja specijalizovanog skladišta za ovo oružje.

Kako je izjavio ruski predsednik, mali broj taktičkih raketnih sistema "iskander", koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja, već je prebačen u Belorusiju. Rusija će narednih dana početi sa obukom posade za rukovanje atomskim oružjem.

Pentagon je izjavio da SAD nisu primetili nijedan razlog za prilagođavanje sopstvenog nuklearnog stava, dodavši da će pratiti situaciju, kao i da Vašington ostaje posvećen kolektivnoj odbrani NATO. Severnoatlanska alijansa ocenila je razmeštanje oružja kao "opasnu i neodgovornu nuklearnu retoriku Rusije".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ocenio je da bi, ako Belorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo "neodgovornu eskalaciju i pretnju evropskoj bezbednosti".

- Belorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor - napisao je Borelj na "Tviteru".

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke osudilo je odluku o postavljanju atomskog naoružanja u Belorusiji.

- Poređenje koje je predsednik Putin napravio u vezi s NATO-ovim nuklearnim oružjem vodi u zabludu i ne može se koristiti da opravda potez koji je najavila Rusija. Belorusija se na međunarodnom nivou u više deklaracija obavezala da neće posedovati nuklearno oružje - navodi se u saopštenju MIP Nemačke.

Savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poslednje poteze ruskog i beloruskog lidera je ocenio kao "korak ka unutrašnjoj destabilizaciji zemlje", prenosi Si-En-En.

- Putinova izjava o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji maksimizira nivo negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u beloruskom društvu - napisao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksej Danilov na "Tviteru".

RUSIJA I KINA NE PRAVE VOJNI SAVEZ

RUSIJA i Kina ne stvaraju vojni savez i ova saradnja ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad, izjavio je juče ruski predsednik Vladimir Putin za rusku TV Rusija 24, samo nekoliko dana pošto je Moskvu posetio kineski lider Si Đinping.

- Imamo saradnju i u vojno-tehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničeg tajnog. Zajedno izvodimo vojne vežbe, ali se one organizuju i sa drugim državama, bez obzira na događaje u Donbasu, Zaporožju i Hersonu - rekao je Putin i dodao da su odnosi Rusije sa Kinom veoma dragoceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost