KONGRES O TIK TOKU: Predstavnički dom pred usvajanje zakona o kineskoj društvenoj mreži

Tanjug

24. 03. 2023. u 21:10

PREDSEDNIK Predstavničkog doma SAD Kevin Mekarti rekao je danas da će biti usvojen zakon o kineskoj aplikaciji TikTok, koju koristi 150 miliona Amerikanaca, zbog zabrinutosti u vezi sa nacionalnom bezbednšću.

КОНГРЕС О ТИК ТОКУ: Представнички дом пред усвајање закона о кинеској друштвеној мрежи

Foto: EPA

On očekuje da će zakon biti donet glasovima poslanika iz redova i Republikanske i Demokratske partije, preneo je Rojters.

Mekarti je kao "veoma zabrinjavajuće" nazvao svedočenje izvršnog direktora kompanije TikTok-a Šu Zi Čua , koji se juče pojavio pred komitetom Predstavničkog doma SAD.

-Radi se o izvršnom direktoru, koji vam ne može reći da Kina ne špijunira podatke, rekao je Makarti.

Činilo se da je Mekarti mislio na razmenu tokom saslušanja za koju je TikTok kasnije tvrdio da je pogrešno okarakterisana.

Naime, na saslušanju u Predstavničkom domu u četvrtak, republikanski predstavnik Nil Dan pitao je Šua da li je BajtDens špijunirao Amerikance na zahtev Pekinga.

Ču je odgovorio da nije.

Sve su prisutniji pozivi da se zabrani TikTok, ali Rojters, podseća da je bivši američki predsednik Donald Tramp izgubio niz sudskih presuda 2020. kada je pokušao da zabrani TikTok i još jednu aplikaciju u kineskom vlasništvu - ViČet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba