DRŽAVNI JEZIK VIŠE NIJE MOLDAVSKI VEĆ RUMUNSKI: Predsednica Moldavije potpisala zakon

Novosti online

22. 03. 2023. u 19:20

PREDSEDNICA Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon kojim je za državni jezik u zemlji proglašen rumunski.

ДРЖАВНИ ЈЕЗИК ВИШЕ НИЈЕ МОЛДАВСКИ ВЕЋ РУМУНСКИ: Председница Молдавије потписала закон

Foto: KP.RU

-Danas sam potpisala zakon koji potvrđuje istorijsku i neospornu istinu: državni jezik u Moldaviji je rumunski, napisala je Sandu na društvenim mrežama.

Ona je dodala da građani Moldavije govore jednim od jezika EU i da bi rumunski mogao da bude katalizator konsolidacije društva.

-Oni koji su nam decenijama tvrdili da mi građani Moldavije moldavskim jezikom a ne rumunskim imali su samo jednu cilj – da nas podele, jer kad podelite narod, onda vam je lakše da je kontrolišete i potčinite, istakla je Sandu.

Podsetimo, parlament je prošle nedelje sa 58 glasova za podržao da državni jezik bude rumunski. Prema zakonu, izraz moldavski jezik se zamenjuje izrazom rumunski jezik a izmene će biti unete u Ustav mada je obično za tako nešto potrebno sprovesti referendum.

Tokom predstavljanja nacrta zakona poslanici iz opozicionog Bloka komunista i socijalista blokirali su govornicu parlamenta, javio je dopisnik Sputnjika. Oni su se okupili ispred govornice sa plakatima na kojima su ispisali zahteve – da se održi referendum, da se smeni vlast i da se prestane sa „vređanjem Ustava“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)