TOKSIČNI BRITANSKI TENKOVI VOZE U KATASTROFU: London namerava da pošalje Kijevu granate sa osiromašenim uranijumom

Branko Vlahović/Boris Subašić

23. 03. 2023. u 16:27

BRITANSKA najava da će Ukrajinu naoružati tenkovskim projektilima punjenim osiromašenim uranijumom (OU) izazvala je oštru reakciju ruskog predednika Putina. "Ukoliko se ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom".

ТОКСИЧНИ БРИТАНСКИ ТЕНКОВИ ВОЗЕ У КАТАСТРОФУ: Лондон намерава да пошаље Кијеву гранате са осиромашеним уранијумом

vikipedija

Posle saopštenja zamenice ministra odbrane Velike Britanije Anabel Goldi da će Ukrajini, uz 14 tenkova "čelendžer-2", poslati i granate "čarm" sa OU, Putin je konstatovao: "Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delom".

Zanimljivo je da "vidoviti" Izveštaj Programa UN za životnu sredinu (UNEP) iz 2022. navodi OU kao ekološki problem u Ukrajini, još mnogo pre britanske najave: "Osiromašeni uranijum i toksične supstance u običnim eksplozivima mogu izazvati iritaciju kože, otkazivanje bubrega i povećati rizik od raka. Hemijska toksičnost osiromašenog uranijuma smatra se važnijim pitanjem od mogućih uticaja njegove radioaktivnosti".

Moskovski vojni ekspert Andrej Klincevič najavljuje da će u slučaju korišćenja projektila "čarm" Rusija reagovati kao da je Ukrajina upotrebila "prljavu bombu" - napravu u kojoj su pomešani klasični eksploziv i radioaktivni materijal s ciljem kontaminacije što većeg područja.

- Ove granate se koriste za probijanje najdebljih oklopa tenkova i rušenje važnih, dobro branjenih, objekata. One imaju veću probojnu moć jer sadrže kombinaciju titana sa uranijumom, a veoma su toksične. Amerikanci su sprovodili istraživanja koja su pokazala da je obolevanje od onkoloških bolesti uvećano šest puta na mestima gde su primenjivane - objašnjava Klincevič.

vikipedija

Artiljerijski projektili sa osiromašenim uranijumom

Vrhunski stručnjak za municiju, penzionisani general Danko Jovanović, veoma je zabrinut zbog britanskih najava:

- Tokom NATO agresije na Srbiju korišćena je municija kalibra 30 milimetara sa 289 grama osiromašenog uranijuma, a znamo koliko je zagađenje i posledično obolevanje izazvala. To su posvedočili kao žrtve i italijanski vojnici u sastavu Kfora. Korišćenje projektila od 120 milimetara sa mnogo više osiromašenog uranijuma znači neuporedivo veće zagađenje tla i vode, koje će trajati hiljadama godina - kaže general Jovanović.

Organizacija Federacija američkih naučnika (FAS) je u uizveštaju iz 1999, posle primene municije sa osiromašenim uranijum na KiM, dala mišljenje da je reč o upotrebi "novog tipa radioaktivnog oružja" za "neselektivno uništenje" koje izaziva "široku, dugotrajnu i snažnu kontaminaciju na mestima gde se proizvodi, testira i upotrebljava".

OTROV U OKLOPU

LONDON je odlučio da Kijevu pošalje tenkovske granate, projektile tipa "čarm" kalibra 120 milimetara, kojima izuzetnu probojnost omogućava šipka od osiromašenog uranijuma, duga oko 600 milimetara, prečnika 20-28 milimetara. Stoga britansko ministarstvo odbrane tenkistima koji rukuju tim granatama preporučuje nošenje dozimetara zbog zračenja, a da "zbog otrovne, radioaktivne prašine oksida teških metala koja će nastati izgaranjem pri udaru mete" tokom bojevih dejstava "nose masku koja omogućava filtraciju čestica, kao zaštitu od udisanja otrovnih materija".

Zdravstveni stručnjaci su veoma zabrinuti zbog potencijalnog zagađenja vazduha, tla i vode visokotoksičnim aerosolima na teritoriji Ukrajine, jedne od najvećih žitnica sveta. Prve žrtve bili bi Ukrajinci, a zatim svi do kojih bi stigli otrovni oblaci sa česticama uranijuma i zatrovana hrana.

Jasna je, stoga, reakcija Konstantina Gavrilova, rukovodioca ruske delegacije na ranijim pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču. On je još tada najavio da će Moskva tretirati korišćenje granata sa osiromašenim uranijumom kao upotrebU "prljave bomba", sa "svim posledicama koje slede". Aleksandar Koškin sa Fakulteta "G. Plehanova" u Moskvi smatra da se zbog toksičnosti municije sa osiromašenim uranijumom treba obratiti svetskoj javnosti, da bi se zabranila njena upotreba.

Britanci su se etiketirali najavom isporuke projektila sa osiromašenim uranijumom koji su projektovani samo za "čelendžere". Ostaje da se vidi da li će budućnost doneti još loših vesti, jer i nemački "leopardi" i američki "abramse" mogu da ispaljuju slične granate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi