SI POSLAO JASNU PORUKU IZ KREMLJA: Strateški izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 08:15

STRATEŠKI izbor Pekinga je jačanje i razvoj odnosa sa Moskvom i ovaj kurs ostaje nepromenjen, izjavio je kineski predsednik Si Đinping tokom neformalnog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

СИ ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ ИЗ КРЕМЉА: Стратешки избор Пекинга је јачање и развој односа са Москвом

Foto Tanjug/AP

Kineski lider, koji je juče doputovao u trodnevnu državnu posetu Rusiji, sa Putinom je razgovarao u formatu tet-a-tet, potom i na večeri, a razgovori su trajali četiri i po sata. 

Šefovi dve države razgovarali su o bilateralnoj saradnji i situaciji u Ukrajini, kao i o planu koji je predložio Peking za rešavanje sukoba u Ukrajini.

- Dve zemlje, kao najveći susedi i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, jedna drugu smatraju prioritetom u svojoj diplomatiji i spoljnoj politici - istakao je Si, navedeno je u saopštenju kineskog ministarstva koje prenosi agencija RIA Novosti.

Naveo je da je Kina uvek vodila nezavisnu spoljnu politiku i da je jačanje i razvoj odnosa sa Rusijom strateški izbor Kine, zasnovan na sopstvenim fundamentalnim interesima i opštoj tendenciji svetskog razvoja.

Si Đinping je naglasio da „opšti kurs jačanja strateške saradnje Kine i Rusije ostaje nepromenjen“.

- I Kina i Rusija ulažu napore da sprovedu nacionalni razvoj i preporod, obe zemlje podržavaju multipolarnost sveta i promovišu demokratizaciju međunarodnih odnosa - kazao je kineski lider.

Si je naveo da je Kina spremna da nastavi da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja ukrajinskog pitanja.

Kinesko ministarstvo navodi da su strane temeljno razmenile mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Si je naglasio da su, istorijski gledano, sukobi uvek rešavani dijalogom i pregovorima. 

Podsetio je da je  Kina nedavno objavila dokument sa stavom koji poziva na političko rešenje ukrajinske krize, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i jednostranih sankcija.

Si Đinping je napomenuo da što je više poteškoća i kontradiktornosti, to je važnije ostaviti prostor za mir i dijalog.

 

BONUS VIDEO: 

SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE: Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere