KIJEV ZABRANIO PRISTUP MOŠTIMA SVETACA: Blokiran pristup relikvijama Kijevsko-pečerske lavre od 21. marta

Novosti online

20. 03. 2023. u 22:41

PREDSEDNIK Sinodalnog informaciono-prosvetiteljskog odeljenja, mitropolit nežinski i priluški Kliment, izjavio je da ukrajinske vlasti od 21. marta zatvaraju pristup pećini Kijevsko-pečerske lavre, u kojoj se čuvaju mošti svetaca.

КИЈЕВ ЗАБРАНИО ПРИСТУП МОШТИМА СВЕТАЦА:  Блокиран приступ реликвијама Кијевско-печерске лавре од 21. марта

Kijevsko-pečerska lavra, Foto Vikipedija

-Od sutra, od samog jutra, muzej obustavlja pristup pećinama, bližim i daljim, za poklonjenje moštima kijevsko-pečerskih svetitelja. Razlog je to što je Ministarstvo kulture i informacione politike (Ukrajine) formiralo komisiju čija je svrha da identifikujebezbednost muzejskih eksponata, koje oni nazivaju moštima“, navedeno je u video poruci mitropolita,objavljenoj na Telegram kanalu Ukrajinske pravoslavne crkve.

Manastir je, kako je rekao, dobio obaveštenje o tome od muzeja.

PROGON MONAHA IZ KIJEVSKO-PREČERSKE LAVRE

Nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ ranije je obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.

Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.

Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mogu da ostanu u Kijevsko-Pečerskoj lavri, ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).

Namesnik mitropolit Pavel (Lebed) u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu Lavre poručio je da se monasi Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije (UPC-MP) neće se iseliti iz lavre.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

sputnikportal.rs

BONUS VODEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (0)

NIKADA O OVOME NISAM PRIČAO Nele na HRT-u o ratu i svom poreklu: U mom porodičnom stablu ima i Hrvata i Srba i Muslimana