KIJEV PROTERUJE UPC: Monasi moraju da napuste Kijevsko-pečersku lavru do 29. marta

Novosti online

10. 03. 2023. u 17:26

MONASI kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve moraju da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta, navodi se u obaveštenju v.d. direktora lavre Aleksandra Rudnika objavljenom na sajtu.

КИЈЕВ ПРОТЕРУЈЕ УПЦ: Монаси морају да напусте Кијевско-печерску лавру до 29. марта

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

-Uzimajući u obzir zaključke Međuvladine radne grupe i pismo Ministarstva kulture Ukrajine …. Lavra obaveštava o raskidanju ugovora počev od 29. marta. U cilju sprovođenja procedure primopredaje državne imovine manastiru neophodno je da objekti budu oslobođeni, navodi se na sajtu.

Podsetimo, Međuvladina radna grupa je utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine, mada detalji nisu navedeni.

Ovim povodom oglasila se portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, upitavši da li Vašington to vidi.

-Da li je Stejt department u toku? Obično odgovarajuće odeljenje američko Ministarstva živo reaguje na činjenice o verskim progonima. Ovog puta neće im proći da ‘ne vide’ progon Ukrajinske pravoslavne crkve, napisala je ona na Telegramu.

Od sredine novembra 2022. godine Služba bezbednosti Ukrajine vrši pretrese u crkvama UPC i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja optuženo je za veleizdaju, subverzivne delatnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“. Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, u suštini, zabrana UPC. Ukazom je, konkretno, naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“ i da se obezbedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa moskovskom patrijaršijom.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAHAROVA O RASPADU SAD: Posebno izdvojila tri države