HERŠ: BAJDEN GURA RAT SA KINOM - Čuveni američki novinar u Nacionalnom pres-klubu o administraciji SAD

A.Vojinović

17. 03. 2023. u 08:00

DEMOKRATE žele ovaj rat u Ukrajini i žele da proguraju rat sa Kinom. Imamo određen broj republikanaca koji su protiv ovog sukoba, ali oni nisu većina. Oduvek sam mislio da je američka Demokratska stranka više antiratna, ali se ispostavilo da su sada i te kako za rat. Tako nije bilo ranije, njihova volja za militarizmom se povećala poslednjih godina.

ХЕРШ: БАЈДЕН ГУРА РАТ СА КИНОМ - Чувени амерички новинар у Националном прес-клубу о администрацији САД

Printskrin

Ove tvrdnje je za govornicom Nacionalnog pres-kluba u Vašingtonu izneo čuveni američki novinar i dobinik Pulicerove nagrade Simor Herš. On je tokom svog izlaganja izneo brojne kritike na račun Bajdenove administracije, ali i medija.

U žižu javnost Herš je došao nedavno zbog teksta u kome je objavio da je za sabotažu "Severnog toka" kriv aktueni šef Bele kuće, koji je, tvrdi, naručio eksploziju. Ugledni reporter je ponovio ove tvrdnje, dodajući da je Bajden ovu odluku verovatno doneo kako bi osigurao reizbor na mestu predsednika SAD.

- Nema sumnje da je Bajden kao vrhovni vojni komandant imao centralnu ulogu da dođe do incidenta sa "Severnim tokom". Mislim da je takođe video mogućnost da slomi Rusiju kao kartu. Džek Kenedi je klasičan primer. Predsednici uvek funkcionišu dobro na političkom planu u ratovima - ocenio je Herš.

Iako je govorio u uglednoj organizaciji koja postoji još od davne 1908. godine, gotovo nijedan američki medij nije preneo ni deo njegovog izlaganja.

- Ne dobijamo više vesti. Novine pokrivaju one teme koje žele, a to je uglavnom Bajden - istakao je američki novinar dodavši da drugi mediji ne prenose njegove izveštaje o "Severnom toku" "jer im se ne sviđa ono šta piše".

Herš nije štedeo ni Bajdenove najbliže saradnike. Državnog sekretara Entonija Blinkena, savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana i podsekretarku za politička pitanja Viktoriju Nuland nazvao je - ludacima.

Herš se dotakao i ranijih sukoba SAD sa liderima drugih zemalja - predsednicima Irana i Sirije Sadamom Huseinom i Bašarom el Asadom.

- Iako su obojica bili partneri SAD, našli su se na nišanu američke spoljne politike posle napada na Svetski trgovinski centar kada je Amerika krenula u ratove sa nizom bliskoistočnih zemalja. Od tada se ova lista proširila, a na njoj su svi ljudi u Iranu i, naravno, ruski predsednik Vladimir Putin - ističe on.

RUSIJA NE STOJI IZA TRAMPOVE POBEDE

NEMA ni trunke obaveštajnih podataka da Rusija stoji iza izbora Donalda Trampa za predsednika SAD 2016. godine, tvrdi Herš. Istakao je da su demokrate posle iznenađujućeg poraza njihove kandidatkinje Hilari Klinton krenuli u kampanju uticaja.

- Međutim, postoji jedan problem. Kampanja se nikad nije dogodila, a to pokazuju brojni izveštaji koji su opovrgli ovu teoriju zavere. Ali iako su znali da nije tačno, visoki političari nastavili su sa ovim narativom godinama - rekao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!