RAT U UKRAJINI: Palo ključno utvrđenje VSU u Bahmutu; Oboren američki dron nad Crnim morem, ko će prvi do olupine (MAPA/FOTO)

Novosti onlajn

14. 03. 2023. u 07:25 >> 00:07

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini, 384. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пало кључно утврђење ВСУ у Бахмуту; Оборен амерички дрон над Црним морем, ко ће први до олупине (МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Antonov: U Stejt departmentu nije bilo reči o mogućim posledicama po Moskvu

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da se na razgovoru u Stejt departmentu nije postavljalo pitanje mogućih posledica po Moskvu nakon incidenta sa ruskom i američkom letelicom iznad Crnog mora.

Antonov, koji je pozvan u Stejt department nakon što je američki dron pao u Crno more zbog navodnog kontakta sa ruskim borbenim avionom, rekao je da je imao „konstruktivan“ razgovor sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

- Ne želimo nikakvu konfrontaciju između SAD i Rusije. Rusija insistira na izgradnji pragmatičnih odnosa sa SAD koji bi odgovarali interesima naroda obe zemlje i ne traži sukob sa Vašingtonom - rekao je Antonov, prenose RIA Novosti.

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je ranije danas da se američki dronom MQ-9 srušio u Crno more nakon sudara sa ruskim borbenim avionom Su-27 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da je američka bespilotna letelica MQ-9 pala u Crno more zbog oštrog manevra, kao i da ruski lovci na američku letelicu nisu otvorili vatru, niti su imali bilo kakav kontakt sa njom.

 

 

Rezime GŠ VSU: Ruska vojska vodi ofanzivu širom Donbasa

U pravcu Bahmuta se vode stalne borbe, PMC napadaju u samom Bahmutu, u oblastima Jagodni, Hromovo i Orehovo-Vasiljevka.

Na Avdejevskom, Marjinskom i Rudarskom pravcu ruska vojska je napredovala u oblastima Kamenka, Nevelskoje, Novokalinovo i Marjinka.

Na Kupjanskom i Limanskom pravcu Oružane snage RF pokušavaju da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu ruska vojska je u defanzivi.

U Volinskom, Poleskom, Severskom i Slobožanskom pravcu situacija se nije značajno promenila. Rusi nastavljaju opremanje terena u pograničnim oblastima Brjanske i Kurske oblasti, a u Belgorodskoj oblasti drže grupu trupa za izvođenje pokaznih dejstava kako bi sprečili prebacivanje snaga Oružanih snaga Ukrajine u drugim pravcima.

Oružane snage RF su tokom dana izvršile 30 vazdušnih i 8 raketnih udara i izvele više od 33 napada iz MLRS-a.

 

VSU dovlači pojačanja u Marjinku

Ukrajinske jedinice utvrdile su svoje položaje u delu grada Marjinka, zapadno od Donjecka, a u ovu oblast se i dalje dovodi još rezervi, rekao je danas za TASS vršilac dužnosti šefa samoproglašene DNR Denis Pušilin.

-Marjinka bi bila naša pre mesec i po dana, ali neprijatelj, bez obzira na gubitke i veliki broj mrtvih i ranjenih, stalno preraspoređuje rezerve i učvršćuje položaje na površini ne većoj od jedne desetine grada što otežava naše napredovanje. Naše jedinice idu napred, ali ne tako brzo koliko bismo želeli, rekao je Pušilin.

Foto Tanjug/AP

Nemački mediji: U Artjomovsku palo ključno utvrđenje ukrajinske vojske

Dopisnik nemačkog lista „Bild“ Julijan Repke saopštio je da u Artjomovsku padaju odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine koje su od vitalnog značaja.

-Pala je još jedna ukrajinska linija odbrane u Bahmutu (ruski naziv Artjomovsk), a ruske snage su ušle u severnu industrijsku četvrt. Snage "Vagnera" nalaze se u fabrici "Vostokmaš" gde je u decembru ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odao počast ukrajinskim trupama koje brane Bahmut“, saopštio je Repke na Tviteru.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Kako je dodao, sistem utvrđenja bio je „poslednja nada Oružanih snaga Ukrajine“ za formiranje jake linije unutar naselja.

-Sada ona ne postoji. Rusi mogu da napreduju ulicu po ulicu, ocenio je Repke.

Oboren američki dron nad Crnim morem

U utorak 14. marta američki dron MQ-9 Reaper je oboren/pao u Crno More. Amerika optužuje Rusiju za obaranje, a Moskva odgovara da je dron sam pao usled naglog manevrisanja.

Šta se zapravo dogodilo može razjasniti snimak sa kamere američkog drona, koji je jasno snimao u letu. Pre njenog objavljivanja, kao i pojave fotografija olupine, teško je utvrditi tačan uzrok.

Foto: Depositphotos

Mnogo je važnije nešto drugo: takav incident je morao da se desi pre ili kasnije.

Od februara 2022. godine nad vodama Crnog mora neprekidno rade izviđački avioni zemalja NATO-a. Dronovi MQ-9 Reaper koordiniraju vazdušne napade Oružanih snaga Ukrajine i otvoreno provociraju Oružane snage Ruske Federacije: poznati su slučajevi njihovog narušavanja ruskog vazdušnog prostora, doduše na nekoliko sekundi.

Nije iznenađujuće što je još jedan vazdušni objekat koji leti u blizini poluostrva uzet kao pretnja. To je apsolutno logično na pozadini redovnih napada ukrajinskih dronova na Krim, koji se odvijaju uz direktnu podršku SAD.

Ilustracija telegram rybar

I upravo takvi incidenti mogu da nateraju ljude u Pentagonu da ublaže svoj žar i, ako ne smanje obaveštajnu aktivnost u Crnom moru, onda bar počnu da lete na većoj udaljenosti od ruske obale.

I još jedno jednako važno pitanje je ko će prvi doći do olupine srušenog MK-9 Reaper-a. Za Rusiju mogu biti veoma velika nagrada.

Vazdušni duel na nebu Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništen ukrajinski lovac MiG-29. O tome je govorio zvanični predstavnik Ministarstva odbrane RF Igor Konašenkov.

-Lovac Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborio je avion MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini naselja Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je Konašenkov.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Moskva ne razmišlja o mobilizaciji

Kremlj ne razgovara o pripremi novog talasa mobilizacije u Ruskoj Federaciji, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

 

Teroristički napad u Melitopolju? (VIDEO)

Automobil je eksplodirao u centru Melitopolja, u blizini pijace, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

-Uzrok eksplozije u Melitopolju bila je eksplozija automobila u blizini pijace u Kirovskoj ulici, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu, nazvavši incident terorističkim napadom.

 
 

 

Vagnerovci u centru, VSU sprema kontranapad u Bahmutu (MAPA)

VSU sprema kontranapad, jurišne jedinice PMC "Vagner" su već u blizini zgrada administracije Bahmuta.

Šef Vagnerove grupe E. Prigožin podsetio je na podatke da neprijatelj, uprkos očiglednim uspesima „muzičara“ i opipljivim gubicima Oružanih snaga Ukrajine, ozbiljno planira kontranapad kako bi odsekao jedinice PMC.

 

Oko 70.000 ukrajinskih militanata koncentrisano je u Artjomovsku (Bahmut) i okolini, dodao je Prigožin.

Ukrajinski vojni analitičari trenutno izvještavaju:

-Bahmut – situacija je teška. Neprijatelj nastavlja snažno da pritiska.

 

Vagnerovci prodrli u AZOM

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad jednim od objekata Fabrike za obradu obojenih metala u Artjomovsku (AZOM), upravo onim gde je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u decembru dodeljivao nagrade ukrajinskim vojnicima.

 

U objekat su ušle jedinice „Vagnera“.

AZOM je izgrađen 1954. godine i zauzima veliku površinu u centru grada. Fabrika je izgrađena prema projektu koji predviđa i mogućnost nuklearnog sukoba i ima čitavu mrežu podzemnih hodnika.

Foto: Printscreen Yutube

Poljski MiG-29 idu u Ukrajinu

Poljska bi mogla da preda Ukrajini svoje lovce MiG-29 u narednih mesec do mesec i po dana, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

 

Zelenski: Branićemo Bahumut

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski održao je redovnu sednicu Štaba vrhovnog komandanta na kojoj je odlučeno da se nastavi odbranu Artjomovska (Bahmuta), saopštila je pres-služba kabineta predsednika Ukrajine.

Foto AP

-Članovi Štaba saslušali su izveštaje vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine i komandanata operativno-strateških grupa o trenutnoj situaciji na frontu. Razmatrajući tok odbrambene operacije u pravcu Bahmuta, svi članovi štaba izneli su zajednički stav da treba ostati i braniti Bahmut, navodi se u saopštenju.

NE Zaporožje pod artiljerijskom vatrom

Kijev neprekidno gađa okolinu Zaporoške nuklearke, izjavio je predstavnik regiona Evgenije Balicki.

Foto: Jutjub/Kharkov News/Euronews po-russki

On je dodao da se Kijev sprema za aktivna dejstva oko 20. marta, za sada se ne zna da li će to biti napad ili manevar.

 

VSU nedostaje municije

Pripadnik ukrajinskog jurišnog odreda kaže da snagama Kijeva u Artjomovsku nedostaje municije i da ruska vojska imaju premoć kada je se radi o artiljerijskoj paljbi.

Foto AP

Ogromna količina municije stigla u Konstantinovku

Potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko izjavio je da je u grad Konstantinovka u DNR pod kontrolom Kijeva stigla ogromna količina municije.

- Registrovan je dolazak desetak stranih kamiona kapaciteta 96 kubnih metara. Zemlja pošiljalac nije poznata, ali sva vozila su imala poljske tablice - rekao je Maročko.

Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti je zaštićena

Kahovska elektrana u Hersonskoj oblasti je pouzdano zaštićena, a pokušaji ukrajinskih vlasti da je stave pod kontrolu će biti osujećeni, rekao je za Sputnjik šef Novokahovskog okruga Vladimir Leontjev.

Dobro obavešteni izvori rekli su za Sputnjik da je Kijev naredio da se pojača granatiranje elektrane da bi osoblje koje tamo radi bilo sprečeno da izvrši remont. Cilj je da se uspostavi kontrola nad elektranom.

- Kahovska elektrana je pouzdano zaštićena. Ni pod koji uslovima kijevski režim neće uspostaviti kontrolu - rekao je Leontjev i dodao da se objekat nalazi pod stalnom kontrolom zaposlenih u „Rushidro“ i ruskih vojnika.

Kahovska elektrana je šesta u kaskadi elektrana na Dnjepru i nalazi se na pet kilometara od grada Nova Kahovka. Njeno uništenje bi dovelo do pogibije hiljade ljudi.

Zelenski: Budućnost Ukrajine odlučuje se na istoku gde se vode teške borbe

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se budućnost njegove zemlje odlučuje u istočnoj Ukrajini, gde su borbe veoma teške.

- Situacija na istoku je veoma teška i veoma bolna. Moramo da uništimo vojnu moć neprijatelja, i to ćemo i uraditi - rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju.

Snage Kijeva počele da prebacuju borbenu avijaciju ka Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske vlasti počele su sa prebacivanjem borbene avijacije ka Zaporožju, rekao je za Sputnjik član glavnog odbora saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

Kako je rekao, radi se o sovjetskim lovcima i helikopterima, koje su zemlje bivšeg Varšavskog pakta predale Ukrajini, kao i jedan deo koji su Amerikanci povukli iz Avganistana.

Podsetimo, od sredine februara vlasti Zaporoške oblasti registruju da ukrajinske snage koncentrišu jedinice i prave utvrđenja na svojim granicama. Broj vojnika je dostigao 40.000. Kako je objasnio Rogov, Kijev želi da izađe na Azovsko more i da preseče kopneni koridor ka Krimu.

Prema njegovom mišljenju, ofanziva bi mogla da počne čim drveće olista, krajem marta ili početkom aprila, ali je region, koji je od septembra 2022. deo Rusije, spreman da odgovori na napad.

BONUS VIDEO: 

BUGARI ZA VOJNU NEUTRALNOST I PROTIV NATO: Bugarske i ruske zastave na protestima u Sofiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!