U ROVU ČEKAJU NA "LEOPARDE": Borbe za Bahmut traju više od sedam meseci - Rusi tek nedavno zauzeli polovinu grada

Branko Vlahović/Od stalnog dopisnika MOSKVA

13. 03. 2023. u 10:45

UKRAJINSKA vojska će nastaviti da brani Bahmut, kako oni zovu Artjomovsk, sve dok ne dobije od Zapada oružje, a zatim krene u kontraofanzivu, izjavio je komandant kopnenih snaga Ukrajine, general Aleksandar Sirski.

У РОВУ ЧЕКАЈУ НА ЛЕОПАРДЕ: Борбе за Бахмут трају више од седам месеци - Руси тек недавно заузели половину града

Foto: Tanjug/AP photo

On je minulog vikenda bio u Artjomovsku kako bi ohrabrio vojnike da izdrže dok stigne zapadna vojna pomoć. Borbe za Artjomovsk se vode više od sedam meseci i tek sedmog marta u Donjecku su izjavili da ruske jedinice sada imaju pod kontrolom polovinu Artjomovska. U subotu je saopšteno da su vojnici ruske vojne privatne kompanije "Vagner" presekli poslednji veliki put preko koga se ukrajinska vojska snabdevala municijom i hranom. Sada su svi izlazni putevi iz Artjomovska pod vatrom ruske artiljerije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da će kontrola nad Artjomovskom omogućiti ruskim snagama da krenu u dubinu Ukrajine.

PAPA ŽELI SUSRET SA KIRILOM

Papa Franja želi da se sretne sa ruskim patrijarhom Kirilom u Jerusalimu. U Vatikanu tvrde da se pripremaju za taj susret, izjavio je predsednik Svetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov koji tvrdi da je pre nedelju dana dobio pismo od pape Franje. Ruski patrijarh Kiril se u subotu obratio liderima raznih religija kao i međunarodnim organizacija moleći ih da se založe da se zaustavi progon monaha i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini koju optužuju da je proruska.

Mada ukrajinsko rukovodstvo obećava da će krenuti da probije rusku blokadu Artjomovska zasada se obruč samo steže. To priznaju i vojni komentatori u Kijevu.

Da bi ipak dostavili svojoj vojsci municiju i hranu, Ukrajinci pokušavaju da seoskim blatnjavim putevima dođu do dela Bahmuta koji je i dalje pod njihovom kontrolom. Sada je veliko pitanje hoće li ukrajinske snage izdržati dok im stigne pomoć jer se od ruske artiljerije mnogo gine. Zbog toga manje grupe vojnika šumskim stazama napuštaju Bahmut. Među prvima su u bežaniju krenuli strani plaćenici. Te grupe ruska artiljerija gađa haubicama. Rukovodstvo u Kijevu planira da iz tri pravca pokuša da odblokira Bahmut, tvrdi komandant čečenskih specijalaca Arbi Alaudinov.

Foto: Tanjug/AP photo

SALIVAN PRETI GRUZINIMA

SAVETNIK američkog predsednika za bezbednost Džek Salivan kazao je predsednici Gruzije Salome Zurabišvili da njena zemlja ne sme da omogućava Rusiji da zaobilazi zapadne sankcije. Salivan je rekao da je sada Gruzija koridor kojim se zaobilaze sankcije.Tbilisi mora da poštuje sankcije koje je uvela Amerika i koje podržava više od 30 saveznika i partnera.

Istovremeno "vagnerovci" pokušavaju da uđu u centar Bahmuta. Britanski nedeljnik "Ekonomist" piše da će uskoro u Ukrajinu stići "reka oružja". Do sada je koalicija odlučila da pošalje Ukrajini dva bataljona "leoparda". Britanci će poslati 14 svojih "čelendžera 2"! Poljska je već dala Ukrajini oko 250 starih tenkova sovjetskih modela, a poslaće još 60 modernizovanih T-72.

Rukovodstvo u Kijevu je svesno da ne može da računa da će u bližoj budućnosti dobiti savremene zapadne avione. 

PROTESTI PROTIV MAJE SANDU

U GLAVNOM gradu Moldavije Kišinjevu juče su izbili sukobi policije i učesnika opozicionog protesta koji pokušavaju da probiju policijsku blokadu na prilazu glavnom gradskom trgu, javlja ruska agencija TAŠ. U koloni je više hiljada ljudi, koje vode poslanici iz opozicione partije Šor zahtevajući od vlade da plati račune za grejanje i struju, kao i ostavku predsednice Sandu i kabineta ministara, prenosi RIA Novosti. Kako navodi agencija, demonstranti su uzvikivali "Dole diktatura", kao i "Dole predsednica Maja Sandu". U Moldaviji se od prošlog leta održavaju masovni protesti. Demonstranti optužuju vlasti za nesposobnost da obuzda nagli rast cena i rekordnu inflaciju od 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)