ODUZETI IM PRISTUP CRNOM MORU I SVE ISTOČNO OD DNJEPRA: Šta na Krimu očekuju od rata u Ukrajini - "A posle ćemo da vidimo"

Novosti online

08. 03. 2023. u 07:58

PREDSEDNIK krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov smatra da Ukrajini treba oduzeti pristup Crnom moru, i da to može dati bezbednosne garancije Krimu i pripojenim regionima Ruske Federacije.

ОДУЗЕТИ ИМ ПРИСТУП ЦРНОМ МОРУ И СВЕ ИСТОЧНО ОД ДЊЕПРА: Шта на Криму очекују од рата у Украјини - А после ћемо да видимо

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ne znamo konkretne planove za specijalnu operaciju. Sve što je izrečeno je denacifikacija i demilitarizacija. Sa Krima vidimo da će demilitarizacija bez preuzimanja kontrole nad Odesom i oduzimanja Ukrajini izlaza na Crno more biti nepotpuna. Nijedna druga opcija neće garantovati bezbednost nama i novim regionima Ruske Federacije - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, druga linija razdvajanja je reka Dnjepar.

- I na levoj i na desnoj obali reke postoji nekoliko velikih gradova: Zaporožje, Dnjepropetrovsk, Kijev. Sečenje ovih aglomeracija linijama razgraničenja nije naš metod. To znači da svi ovi gradovi moraju biti zauzeti. Dakle, ocrtava se linija Kijev-Odesa, i istočno od nje nemamo pravo nikome ništa da ostavimo. A dalje ćemo videti šta ćemo - naglasio je Konstantinov.

Krim je postao ruski region u martu 2014. nakon referenduma. Na referendumu 2014, za koji zapadne zemlje kažu da nije validan, 96,77% birača na Krimu i 95,6% u Sevastopolju bilo je za priključenje Rusiji.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, i mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju.

Sa druge strane, rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz puno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

HISTERIJA ZAPADA Lavrov: Insistiranje na porazu Rusije pokazuje njihovu agoniju