BRANE CELOVITOST UKRAJINE, A "RAZBIJAJU" KINU: Šef diplomatije Kine upozorio SAD zbog dvostrukih aršina

Đ. SAMOILOVIĆ, Od specijalnog izveštača - Peking

08. 03. 2023. u 16:24

PITANjE Tajvana je "crvena linija" koju SAD ne smeju da pređu u odnosima sa Kinom.

БРАНЕ ЦЕЛОВИТОСТ УКРАЈИНЕ, А РАЗБИЈАЈУ КИНУ: Шеф дипломатије Кине упозорио САД због двоструких аршина

Foto AP

Nama je glavni zadatak da Tajvan vratimo u sastav Kine na miran način ali ćemo zadržati opciju preduzimanja svih neophodnih mera.

Glasi ovako samo jedna od poruka Ćina Ganga, kineskog ministra spoljnih poslova koji je juče u Pekinug održao prvu konferenciju tokom godišnjeg zasedanja Nacionalnog kongresa. Povukao je ministar, inače bivši ambasador Kine u Vašingtonu, paralelu između Ukrajine i Tajvana i ukazao na dvostruke aršine Amerikanaca prema tuđim teritorijama.

- Zašto SAD naširoko govore o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, dok ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Kine po pitanju Tajvana?

Zašto SAD traže od Kine da ne daje oružje Rusiji, dok nastavlja da prodaje oružje Tajvanu kršeći dogovor od 17. avgusta 1982? Zašto SAD nastavljaju da ispovedaju održavanje regionalnog mira i stabilnosti dok tajno formulišu plan za "uništenje Tajvana"? - zapitao se Ćin držeći u ruci kineski ustav.

Govoreći o odnosima sa Amerikom, Gang je nedavni primer rušenja kineske bespilotne letelice nazvao diplomatskom krizom koja je vrlo lako mogla biti izbegnuta. Prvi čovek kineske diplomatije naveo je i da najmnogoljudnija zemlja na planeti želi da po svaku cenu izbegne konflikt, ali i da je nemoguće da njegova država ostane nema kada je blate i napadaju.

- Iz SAD pričaju o poštovanju pravila, ali zamislite dva trkača na Olimpijskim igrama.

Jedan se trudi da da sve od sebe, dok drugi konstantno pokušava da saplete ili povredi protivnika. To nije pošteno nadmetanje, već maliciozno sukobljavanje i fauliranje. Ako Amerika ne stisne kočnicu i nastavi da juriša pogrešnim putem, ne postoji dovoljno bankina koje mogu da spreče izletanje sa koloseka i samim tim, sigurno će doći do sukoba - poručio je Ćin i pozvao SAD da, zajedno sa Kinom, pronađu zajednički jezik zarad dobrobiti obe zemlje, ali i čitavog sveta.

Foto AP

Sa druge strane, odnose sa Rusijom ne vidi ni kao savezničke ali, ni kao neprijateljske, i smatra da saradnja ove dve svetske sile može samo da osigura globalnu sigurnost i demokratiju. U prvi plan ističe i bliske kontakte lidera obe zemlje, Si Đipinga i Vladimira Putina.

- Države koje vide našu vezu kroz Hladni rat, gledaju u svoj odraz. Mi nismo pretnja "trećim" stranama. Što je svet nestabilniji, to je veći imperativ da Kina i Rusija održavaju stabilnu vezu. Saradnja dva predsednika naših zemalja predstavlja kompas za rukso-kineske odnose - objašnjava iskusni diplomata.

"NEVIDLjIVA" RUKA KORISTI UKRAJINU

KADA je u pitanju ukrajinska kriza, Kina neće menjati stav povodom eventualnih sankcija Rusiji i nastojaće u namerama da se konflikt reši što pre mirnim putem.

- Nismo kreirali krizu i nismo obezbedili oružje nijednoj strani. Ne znamo zašto nas svet upliće u to, na osnovu čega pokušavaju da prebace odgovornost na Kinu? Tu čak dolazi do sankcija i pretnji. Za nas je to neprihvatljivo. Izgleda da "nevidljiva ruka" koristi ukrajinsku krizu za svoju agendu - naveo je Gang.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH SE EVAKUIŠITE: Izrael sprema akciju u Rafi, stiglo hitno naređenje Palestincima