ANALIZA "VAŠINGTON POSTA": Strategija Amerike u Ukrajini ne funkcioniše - "To nije strategija, nego slogan"

Novosti onlajn

05. 03. 2023. u 21:50

STRATEGIJA administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena, koja se svodi na „podršku Ukrajini onoliko koliko je potrebno“, ne može biti uspešna. Dugotrajan sukob pokazao je slabost spoljne politike SAD i nesposobnost Vašingtona da bude odlučan, a uneo je i razdor među američke saveznike u Evropi, piše „Vašington post“.

АНАЛИЗА ВАШИНГТОН ПОСТА: Стратегија Америке у Украјини не функционише - То није стратегија, него слоган

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Početkom prošle godine strategija „obuzdavanja“, koju je promovisala administracija Džozefa Bajdena, doživela je neuspeh. Sada Bajden zagovara politiku „podrške Ukrajini onoliko koliko je potrebno“, ali to nije strategija, nego slogan, piše autorka teksta Megan Mobs.

Prema njenom mišljenju, sadašnja pozicija SAD posledica je slabe spoljne politike Bajdenove administracije. Američki lider je ispoljio neodlučnost u davanju neophodne pomoći Ukrajini, a takav pristup će samo doprinositi trajanju sukoba, što uopšte nije u skladu s interesima SAD.

Istovremeno, kako piše autorka, sukob u Ukrajini doveo je do premeštanja težišta u Evropi s Nemačke i Francuske na Poljsku i baltičke zemlje i pokazao nesposobnost SAD da privuku zemlje iz raznih regiona u koaliciju, piše Megan Mobs.

Rusija je, pritom, učvrstila veze s Iranom i Severnom Korejom, a proširuje saradnju i s Kinom, koja veoma želi da vidi propast američke istočnoevropske politike i razdor među saveznicima SAD, navodi autorka.

Prema njenoj oceni, upravo je Kina glavni suparnik SAD na svetskoj pozornici. U Pekingu pažljivo prate tok ukrajinske krize. Što se tiče Vašingtona, njegova strategija ostaje ista – davati Ukrajini onoliko pomoći koliko je potrebno da se očuva njena borbena sposobnost, ali nedovoljno za nekakva odlučna dejstva.

(Sputnjik)

 

BONUS VIDEO:

OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE: Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati