MEĐUNARODNI EKSPERT: Ameriku treba kazniti za „zločinačke eksplozije“ na gasovodima „Severni tok“

Novosti online

05. 03. 2023. u 00:47

SJEDINjENE Američke Države stoje iza eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ jer je oštećenje gasovoda donelo najveću korist Vašingtonu i on treba da odgovara za učinjeno, piše međunarodni ekspert An Čol Hajo u članku za korejsku Centralnu novinsku agenciju.

МЕЂУНАРОДНИ ЕКСПЕРТ: Америку треба казнити за „злочиначке експлозије“ на гасоводима „Северни ток“

Foto Tanug/AP

Po rečima stručnjaka, SAD i druge zapadne zemlje su odmah nakon eksplozija na „Severnim tokovima“ neosnovane optužile Rusiju da „pokušava da pogorša energetsku krizu u Evropi“. Istovremeno, Moskva je predlagala država Evropske unije da formiraju zajedničku istražnu grupu i zahtevala je objektivnu istragu eksplozija. Međutim, SAD i Zapad ostali su „gluvi na te pozive i stalno su tvrdili da je to navodno delo Rusije“.

-Zaista je važno što su u takvoj situaciji upravo američki novinari izneli tvrdnje da iza eksplozija na 'Severnim tokovima' stoje intrige administracije predsednika Džoa Bajdena. Kažu da ako želite da pronađete krivca, pronađite onoga kome to najviše ide u prilog“, piše An Čol Hajo i podseća na publikacije američkih novinara Sejmura Herša i Džona Dugana.

Kako ocenjuje, Rusija nije imala „razumne motive“ da organizuje eksplozije na svojim gasovodima pošto je na realizaciju projekta potrošeno preko 10 milijardi dolara.

Po rečima eksperta, SAD su imale najveću korist od eksplozija jer je upravo Vašington po svaku cenu pokušavao da „istisne ruski prirodni gas sa evropskog tržišta“ i nametne svoj tečni prirodni gas.

„Da SAD nisu krive, ne bi imale nikakvog razloga da se protive predlogu Rusije o međunarodnoj istrazi. SAD treba da budu privedene pravdi zbog svojih zločina. One su tajno uništile transnacionalnu energetsku strukturu – 'Severne tokove' – i izazvale ozbiljne negativne posledice po životnu sredinu i energetsku bezbednost Evrope“, zaključuje An Čol Hajo.

ZAPAD PREĆUTKUJE REZULTATE ISTRAGA

Bivši šef francuske vojne misije pri UN, general Dominik Trenkan izjavio je za televiziju „El-Si-I“ da Zapad pokušava da sakrije rezultate istraga na „Severnim tokovima“.

„Činjenica da gasovod pripada ruskoj kompaniji jasno pokazuje da ta eksplozija nije od koristi za Rusiju. Iznenađujuće je da su Nemačka, Švedska i Danska već istražile eksploziju, ali mi ipak nismo dobili nikakve rezultate. Odsustvo bilo kakvih zaključaka znači da nekome ne ide u prilog da se objave“, objašnjava general.

Pored toga, dodaje on, članak dobitnika Pulicerove nagrade, novinara Simora Herša u kome se navodi da su SAD i Norveška odgovorne za eksplozije na gasovodima može se smatrati pouzdanim, pošto svako može da proveri rute kretanja brodova o kojima se govori u publikaciji.

INCIDENT NA GASOVODIMA

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva