PUTIN NA OPREZU: Rusija razmatra novu nuklearnu strategiju za odbranu od SAD

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 19:21

RUSIJA razvija novu vrstu vojnih operacija uz korišćenje nuklearnog oružja za zaštitu od moguće agresije SAD, navodi se u članku koji je objavio časopis Ministarstva odbrane "Voenaja mislj".

ПУТИН НА ОПРЕЗУ: Русија разматра нову нуклеарну стратегију за одбрану од САД

Foto: Profimedia/Printskrin

Kako se navodi u materijalu čiji su autori zamenik komandanta Strateških raketnih snaga Igor Fazletdinov i pukovnik u penziji V. Lumpov, Vašington postepeno gubi vodeću poziciju u svetu i za to krivi Moskvu. Kao rezultat toga, njegov vojno-politički kurs postaje sve agresivniji. Istovremeno, kako sugerišu autori, SAD očigledno planiraju da poraze Rusiju u okviru "Strateške (globalne) operacije u više sfera".

U okviru ove strategije, precizira se u članku, Pentagon predviđa poraz od 65 do 70 posto ruskih strateških nuklearnih snaga, neutralizaciju preostalih nosača nuklearnog oružja pomoću globalnog protivraketnog odbrambenog sistema, a zatim, navodi se u tekstu, SAD planiraju da nanesu nuklearni udar, minimalan ali dovoljan da uništi Rusiju.  

- Ruski vojni stručnjaci razmatraju i aktivno razrađuju operaciju strateške snage odvraćanja kao glavno sredstvo i instrument suprotstavljanja pokušajima sprovođenja agresivnih planova Pentagona za uništenje Rusije - navodi se u članku.

Kako bi se odlučno i precizno naneo poraz američkom agresoru, odbrambena operacija "podrazumeva upotrebu savremenog strateškog ofanzivnog i odbrambenog, nuklearnog i nenuklearnog naoružanja, uzimajući u obzir najnoviju vojnu tehnologiju", prenosi "Voenaja mislj".

Osim toga, u toku ovakvih dejstava Rusija treba da suzbije američki globalni protivraketni odbrambeni sistem, kako SAD ne bi mogle da unište ruske balističke rakete u vazduhu, navodi se u tekstu. Završna faza plana, proizlazi iz teksta, podrazumeva nanošenje ogromne štete agresoru uz pomoć preostalog nuklearnog potencijala.

U članku se naglašava da je sprečavanje početka agresije SAD moguće ako se neprijatelju ubedljivo pokaže da je Moskva sposobna da odvrati bar jednu od faza potencijalnog napada.

Odnosno, Rusiji je potreban alat koji će vojno-političkom rukovodstvu SAD ubedljivo demonstrirati da neće moći da nanesu kritičnu štetu, kao i da njihovi sistemi protivraketne odbrane neće moći da u potpunosti odgovore na uzvratni nuklearni udar, proizlazi iz teksta.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a