SAD POSLALE OZBILJNU PONUDU RUSIJI: Blinken savetuje Lavrova da popusti

Tanjug

02. 03. 2023. u 18:38

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao.

САД ПОСЛАЛЕ ОЗБИЉНУ ПОНУДУ РУСИЈИ: Блинкен саветује Лаврова да попусти

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Predsednik Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, 'Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost' - rekao je Blinken, prenosi AP.

On je na konferenciji za novinare dodao da je u razgovoru apelovao na Rusiju da povuče "svoju neodgovornu odluku i vrati se u nuklearni sporazum Novi START".

- Rekao sam Lavrovu da je obostrano poštovanje sporazuma u interesu naših zemalja. Bez obzira na to šta se još dešava u svetu, u našim odnosima, SAD su uvek spremne da razgovaraju o kontroli naoružanja, baš kao što su to radile SAD i SSSR čak i u vreme Hladnog rata - dodao je Blinken. On je rekao da je treća tema razgovora sa Lavrovom bilo oslobađanje Amerikanca Pola Vilana iz Rusije i da su "SAD poslale ozbiljnu ponudu".

- Rusija bi trebalo da je prihvati - poručio je Blinken. Amerikanac Vilan uhapšen je 2018. godine u Rusiji i optužen je za špijunažu.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!