KIJEV NIKOG NE POKUŠAVA DA UBEDI DA SE VRATI ZA PREGOVARAČKI STO: Lavrov na zapadnu isporuku oružja gleda kao na eskalaciju sukoba

Novosti onlajn

02. 02. 2023. u 10:18

SVI ŽELIMO da se sukob sa Ukrajinom okonča, ali faktor vremena nije glavni, istovremeno, niko ne pokušava da ubedi Kijev da se vrati pregovorima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

КИЈЕВ НИКОГ НЕ ПОКУШАВА ДА УБЕДИ ДА СЕ ВРАТИ ЗА ПРЕГОВАРАЧКИ СТО: Лавров на западну испоруку оружја гледа као на ескалацију сукоба

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool/Shutterstock/Ilustracija

- Svi želimo da se sukob sa Ukrajinom okonča, ali faktor vremena nije glavni, ovde je važan faktor suštine, faktor kvaliteta rezultata koje pružamo za naš narod, za one ljude koji žele da ostanu deo ruske kulture i kojima je kijevska hunta, uz podsticaj Zapada, godinama oduzimala svega ruskog - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, niko ne pokušava da ubedi Kijev da se vrati pregovorima sa Moskvom, niko nije prigovorio Zelenskom kada je više puta „veselo raspoložen“ izjavio da ne razume ko donosi odluke u Rusiji i sa kim treba da razgovara.

- Upravo su oni (zapadne kolege) odbili da pregovaraju, naterali kijevski režim da odustane od pregovaračkog procesa. I to baš u trenutku kada se, na kraju, kao što znate, ukazala prilika da se on okonča političkim putem. Ali Kijevu očigledno nije bilo dozvoljeno. Od tada niko nije ni pokušao da ubedi kijevski režim u potrebu za pregovorima, niko se nije protivio - primetio je Lavrov.

On je dodao da je teza da Rusija odbija da pregovara o Ukrajini laž.

- Naša diplomatija ima čime da se bavi – da stalno, svakodnevno objašnjava šta se dešava, da razotkriva laži, a posebno laži koje se sada čuju o našem odbijanju da pregovaramo - rekao je on.

Sam predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski oseća se kao nesamostalna figura, rekao je Lavrov.

- Očigledno je da se, to je po Frojdu, on sam oseća kao nesamostalna figura, da se njime manipuliše, tako da to prenosi u svojim projekcijama - ocenio je Lavrov.

On je dodao da zadatak vojnika je da odrade svoj posao, minimiziraju gubitke, oni ne razmišljaju o tome kada će se sve završiti.

- Naš zadatak, zadatak diplomata je, pre svega, naravno naša vojska, momci koji tamo rešavaju najvažnije zadatke kako bi obezbedili našu nezavisnost, interese naše kulture, onih ljudi koji žele da budu deo ruske kulture, oni verovatno ne razmišljaju o tome kada će se to završiti - rekao je Lavrov.

- Oni su vođeni željom da svoj posao odrade jasno, brzo i bez gubitaka, odnosno minimizirajući gubitke - dodao je ministar.

Lavrov je istakao da Moskva nastoji da udalji ukrajinske trupe na rastojanje koje je bezbedno za teritoriju Rusije, a što više oružja dugog dometa Zapad isporučuje kijevskom režimu, to ga je potrebno što više udaljiti od ruskih teritorija.

On je naveo da je eskalacija sukoba u Ukrajini od strane Zapada očigledna.

- Činjenica da Zapad ne može da se smiri i svakim korakom se još više zaglavljuje – to igra važnu ulogu za tok operacije. Ova eskalacija, potpuno ste u pravu, ona je kao grudva snega - odgovorio je Lavrov na pitanje da li postoji eskalacija u svetlu zapadnih isporuka oružja.

Prema njegovim rečima, zapadne isporuke savremene vojne tehnike Kijevu očigledno će se sprovoditi zajedno sa stranim borbenim odredima.

- Sve vrste naoružanja koje su već delimično predate, a posebno one koje su najavljene, prema mišljenju stručnjaka, nemoguće je da će ovim sistemima upravljati Ukrajinci, obučeni ili oni koji su završili neke dvomesečne, ili tromesečne kurseve. Postoje sistemi, po rečima stručnjaka, za koji (vojnici) ne mogu da se obuče u dogledno vreme, a ako oni budu isporučeni, onda će to najverovatnije biti urađeno zajedno sa (stranim) borbenim posadama. Oni će, po svemu sudeći, biti privremeno pušteni na odsustvo iz vojske i registrovani kao plaćenici - objasnio je ministar.

Ruski ministar je poručio da će ruska diplomatija nastaviti da na najaktivniji način na međunarodnoj sceni promoviše svoju liniju i razjašnjava istinu.

Prema njegovim rečima, niko u Evropi i Sjedinjenim Državama čak ni ne pokušava da se zapita da li su i sami dopustili neke greške.

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice