NEMA POVRATKA NA STARO: Kakvi će biti odnosi NATO-a i Rusije?

Novosti onlajn

28. 02. 2023. u 16:04

NAKON okončanja sukoba u Ukrajini, odnosi između NATO-a i Rusije neće se vratiti u normalu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu u Helsinkiju.

НЕМА ПОВРАТКА НА СТАРО: Какви ће бити односи НАТО-а и Русије?

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Generalni sekretar je istakao da je najveća opasnost u ovoj situaciji okončanje neprijateljstava u korist Moskve, a ne eskalacija sukoba zbog snabdevanja Kijeva naoružanjem. Dakle, da Zapad pomaže Ukrajini nije samo „moralno ispravno“ – to je i „u interesu“ njene bezbednosti.

Generalni sekretar je naglasio da kada neprijateljstva prestanu, NATO mora da spreči ponavljanje sukoba i „razbije začarani krug ruske agresije“.

- Postoje strahovi da naša podrška Ukrajini povećava rizik od eskalacije. Ali... sada nema opcija bez rizika. Neka niko ne sumnja: najveći rizik je ako predsednik Putin pobedi u Ukrajini - istakao je on.

Stoltenberg je napomenuo da će Zapad raditi na tome da pomogne Ukrajini da obuzda Rusiju i da stvori „dugoročne mehanizme bezbednosti“ za Kijev.

- Moramo priznati da okončanje (ovog sukoba) neće značiti da se naši odnosi s Rusijom vraćaju u normalu. Nema povratka - zaključio je Stoltenberg.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku