SIJARTO: Moramo da osiguramo da sankcije EU ne utiču na ruski nuklearni sektor

Tanjug

22. 02. 2023. u 15:38

POTREBNA je odlučna akcija kako bi se osiguralo da sankcije EU ne utiču na ruski nuklearni sektor, izjavio je danas Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske i dodao da bi sankcije ove vrste naškodile nacionalnim interesima Mađarske, kao i globalnoj nuklearnoj sigurnosti.

СИЈАРТО: Морамо да осигурамо да санкције ЕУ не утичу на руски нуклеарни сектор

Foto: Tanjug/Panon TV/Molnar Edvard

Podsetivši da se deseti paket sankcija upravo finalizuje u Briselu, Sijarto je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Agencije UN za atomsku energiju IAEA Rafaelom Grosijem predočio da se Mađarska protivi bilo kakvim ograničenjima koja mogu da utiču na nuklearnu saradnju sa Rusijom i ocenio da se protiv toga mora pokrenuti odlučna borba, prenosi agencija MTI.

 - Moramo odlučno delovati protiv svakog pokušaja da se Rosatom i njegovi zvaničnici nađu na listi sankcionisanih - poručio je Sijarto i ponovio da bi sankcije protiv Rosatoma "štetile fundamentalnim nacionalnim interesima Mađarske" i ugrozile globalnu nuklearnu bezbednost.

Sijarto je optužio "dva zelena ministra u nemačkoj vladi" da bez ikakvog pravnog osnova ometaju proces snabdevanja nemačkom kontrolnom tehnologijom za potrebe novih blokova nuklearne elektrane Hungaris Paks.

Mađarski ministar spoljnih poslova je rekao da je Mađarskoj potrebna "jeftina, održiva i bezbedna nuklearna energija" i dodao da Evropa i svet mogu da ostvare svoje ekološke ciljeve samo ukoliko je u igri nuklearna energija.

 - Mađarska je posvećena povećanju upotrebe nuklearne energije - rekao je Sijarto i dodao da je da je proširenje nuklearne elektrane Hungaris Paks urađeno u skladu sa "najvišim bezbednosnim standardima".

BONUS VIDEO:

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...