RAT U UKRAJINI: Zelenski - Teška situacija kod Ugljedara i Bahmuta; Francuska odredila datum za slanje tenkova Kijevu (MAPA)

Novosti onlajn

19. 02. 2023. u 07:23 >> 22:08

SPECIJALNA operacija ruske vojske, 361. dan. Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut).

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски - Тешка ситуација код Угљедара и Бахмута; Француска одредила датум за слање тенкова Кијеву (МАПА)

Foto Tanjug/AP

Bombardovanje ukrajinske baze u Avdejevki (VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su večeras seriju napada na privremenu bazu ukrajinske vojske u Avdejevki.

Avijacija je koristila bombe FAB-500.

Napad je snimljen uz pomoć savremenog ruskog optičko-elektronskog izviđačkog kompleksa „Ironija“.


 


Makron: Pariz će podržati mirovni plan Kijeva

Francuski predsednik Emanuel Makron uverio je ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog tokom telefonskog razgovora da će Pariz podržati mirovni plan Kijeva na međunarodnoj sceni, prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na informacije iz Jelisejske palate.

-Makron je ponovo potvrdio svoju posvećenost mirovnom planu od 10 tačaka koji je predložio Zelenski i uverio ga da će podržati ovaj plan na međunarodnoj sceni na budućim diplomatskim sastancima, navodi se u saopštenju.

Tokom telefonskog razgovora Zelenski i Makron su razgovarali i o potrebama za povećanjem vojne podrške Ukrajini, za koju su se izjasnili lideri EU i NATO-a tokom Minhenske bezbednosne konferencije, dodaje se u saopštenju.

 

 

Zelenski: Teško je kod Ugljedara

Situacija na pravcu Ugljedar u Donbasu je veoma teška, rekao je Vladimir Zelenski.

Ranije je vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao da neprijatelj nastavlja prebacivanje rezervi u pravcu Ugljedara, bez obzira na gubitke.

-Ugljedarski pravac – izvestio je general (Jurij – prim.) Sodol. Situacija je veoma teška, rekao je Zelenski u svojoj video poruci povodom sastanka štaba Vrhovnog vrhovnog komandanta koji je održan u nedelju.

Prema njegovim rečima, na sastanku je glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužni izvestio o opštoj situaciji na frontu i napretku mobilizacije.

Foto: Printskrin Youtube

Francuska šalje oklopnjake AMX-10RC

Tenkovi na točkovima AMX-10RC koje je Francuska poslala Ukrajini biće isporučeni krajem sledeće nedelje, rekao je ministar odbrane Sebastijan Lekornu u intervjuu za Parisien.

Borbe kod Donjecka: BMP i SPG-9 podržavaju napade jurišnih grupa (VIDEO)

Vojnici 1. Donjeckog armijskog korpusa neprestano nanose vatrenu štetu neprijatelju svim raspoloživim vatrenim oružjem. Posade BMP-1 i SPG-9 gađaju neprijateljsku opremu, koncentraciju pešadije i neprijateljska utvrđenja, stvarajući uslove za napredovanje pešadije.

Trebaju im lovci F-16

Ukrajinske vazduhoplovne snage su prilagodile rakete vazduh-zemlja američke proizvodnje AGM-88 HARM za ispaljivanje sa svojih lovaca MiG-29 sovjetskog dizajna, ali tvrde da njihovi piloti mogu efikasnije da gađaju ruske raketne jedinice naoružane sistemima S-300 i S-400 sa raketama AGM-88 koje se lansiraju sa američkih mlaznih lovaca F-16.

Foto: Profimedia/Ilustracija


Zelenski uveo nove sankcije građanima Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim stupa na snagu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine da se uvedu sankcije protiv 333 državljanina Rusije, uključujući finansijere, bankare, među kojima i najviše rukovodstvo „Alfa banke“.

Na spisku se nalaze menadžeri „Alfa banke“ Vladimir Sokolov, Aleksej Čuhlov, Ivan Pjatkov i Vladimir Voejkov, kao i biznismen Oleg Sisujev.

FOTO: AP/Tanjug

Zelenski je takođe uveo i sankcije Moskovskoj berzi.

Sankcije se uvode na period od 10 godina. Njima se, između ostalog, predviđa blokada imovine, ograničenje ili potpuni prekid trgovinskih operacija, zabrana učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.

 

 

Granatiran Donjeck

Jedna osoba poginula je u današnjem granatiranju Vorošilovskog okruga u Donjecku, dok je ranjeno 11, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR. Ispaljeno 40 projektila iz VBR.

 

Vrhovna Rada o mobilizaciji

Komitet Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove održaće sledeće nedelje sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane Ukrajine o pitanju mobilizacije i dostavljanja sudskih poziva direktno na ulici i uz upotrebu fizičke sile, rekao je član odbora Fjodor Venislavski.

 

Kijev sprema nuklearnu provokaciju: Dovezli kontaminirane kontejnere iz EU

Kijevski režim sprema provokaciju u jednom od radijacijski opasnih objekata, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako navodi agencija, ukrajinske vlasti žele da insceniraju lokalnu kontaminaciju područja uoči početka 11. vanredne specijalne sednice Generalne skupštine UN.

-Svrha provokacije je optuživanje Oružanih snaga Ruske Federacije za navodno nanošenje neselektivnih udara po radijaciono opasnim objektima u Ukrajini, što je dovelo do curenja radioaktivnih materija i kontaminacije područja, naglasilo je Ministarstvo odbrane.

Precizira se da je radi sprovođenja ovih planova u Ukrajinu dovezeno nekoliko kontejnera sa radioaktivnim materijama sa teritorije jedne od evropskih zemalja. Oni će biti iskorišćeni za lokalnu kontaminaciju područja u oblasti jednog od radijacioni opasnih objekata pod kontrolom Kijeva.

Starobeljski pravac: VSU priprema kontraudare kod Kupjanska i Krasnog Limana (MAPA)

U sektoru Kupjanska ruske jedinice sprovode pozicionu ofanzivu od linije Dvurečnoje – Grjanikovka do preostalog mostobrana Oružanih snaga Ukrajine u blizini prelaza preko reke Oskol. Komanda Oružanih snaga Ukrajine planira kontraofanzivu sa snagama 40. i 51. konsolidovanog bataljona.

Na ostalim pozicijama južno i jugoistočno od Kupjanska vrši se planirana rotacija ljudstva 92. mehanizovane brigade u Krugljakovki i Stelmahovki.

Na Limanskom sektoru Oružane snage Ukrajine jačaju linije fronta na liniji Makejevka – Žuravka greda – Terni – Jampolovka – Torskoje. Artiljerijsko granatiranje se nastavlja duž cele linije dodira.

Ilustracija telegram rybar

Ruski artiljerci pogodili su nekoliko tačaka razmeštaja padobranaca 95. desantne pešadijske brigade Ukrajine. Usled više ciljanih udara, poginulo je 27 ljudi, povređena su 22 pripadnika 95. brigade.

Sada ukrajinske formacije prebacuju pojačanje na položaje 13. jurišnog bataljona 95. brigade. Dodatna četa stigla je u oblast jugoistočno od Dibrova.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Pored toga, snage 1. bataljona 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koje su se nalazile u operativnoj rezervi Limanske grupe trupa Oružanih snaga Ukrajine, prebačene su u Torskoje u slučaju nastavak ofanzive 144. streljačke divizije.

Snage ograničene sposobnosti i odbijanja da učestvuju u neprijateljstvima grade utvrđenja istočno i severoistočno od Slavjanska.

 

Česi poklonili Kijevu 220 miliona dolara vojne opreme

Češka je za godinu dana Ukrajini donirala neiskorišćen vojni materijal iz zaliha nacionalne vojske u vrednosti od više od 4,8 milijardi kruna (oko 220 miliona dolara), objavio je portal „Češke novine“, pozivajući se na pres-službu Ministarstva odbrane zemlje.


Borelj: Ukrajina je član evropske porodice, ali neće postati članica EU preko noći

Ukrajina je član evropske porodice, ali članstvo u Evropskoj uniji ne može da se desi preko noći, izjavio je šev evropske diplomatije Žozep Borelj na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

-Ukrajina je član evropske porodice“, rekao je Borelj i dodao da će „budućnost Ukrajine biti u Evropskoj uniji.

Foto AP

Prema njegovim rečima, evropski lideri već su navodili da će „Ukrajina i Moldavija, a kasnije i Gruzija biti članice Evropske unije i proces je otvoren“.

-Međutim, nemojte očekivati da će to biti urađeno preko noći, a da se ne ispune neki zahtevi, precizirao je Borelj.

Putin se sprema da se obrati povodom operacije

Predsednik Vladimir Putin, u obraćanju Saveznoj skupštini, obratiće pažnju na specijalnu vojnu operaciju, sada svi čekaju ocenu onoga što se dešava, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov televiziji „Rusija 1“.

Kako je istakao, Putin će u svom govoru oceniti napredak specijalne vojne operacije u Ukrajini, kao i situaciju na međunarodnoj areni i govoriti o perspektivama razvoja Rusije.

Portparol Kremlja je dodao da se „sada ceo naš život“ vrti oko teme ukrajinskog sukoba i da vojna operacija u Ukrajini „na ovaj ili onaj način“ utiče na živote Rusa.

- Treba očekivati da će joj predsednik posvetiti mnogo pažnje - dodao je Peskov.

Obraćanje predsedniak Rusije će se održati 21. februara.

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javilo je ukrajinsko izdanje Klimenko Tajm.

- Javljaju o eksplozijama u Čugujevu, u Harkovskoj oblasti - navodi se na Telegram kanalu publikacije.

Borelj: Evropska unija je vojska Ukrajine

Ukrajina dobija dovoljno oružja, ali malo municije, EU mora da reši ovaj problem u roku od nekoliko nedelja, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

- Mi smo vojska Ukrajine, jer je ovaj rat izazov za našu bezbednost, egzistencijalni izazov - rekao je on.

- Ukrajina dobija dovoljno naoružanja, ali ne i municije. To je problem, važno je da se Zelenskom manje aplaudira, ali municija je snabdevena - dodao je on.

Foto AP

Peskov: "Amerika glavni provokator napetosti u svetu!"

Izjave da je Krim legitima vojna meta za Kijev pokazuju dubinu neslaganja između SAD i Rusije i ulogu SAD kao glavnog provokatora međunarodnih tenzija, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- (To) još jednom ističe dubinu naših razlika, verovatno naglašava ulogu Sjedinjenih Država kao glavnog provokatora međunarodnih tenzija koje postoji - rekao je Peskov.

Blinken: Vašington razgovarao sa Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da su predstavnici američke vlade razgovorala sa milijarderom Ilonom Maskom o korišćenju satelita Starlink u Ukrajini.

Upitan tokom intervjua za TV mrežu NBC Njuz, koji bi danas trebalo da bude emitovan, da li su SAD zamolile Maska da ukrajinskoj vojsci ne ograničava usluge Starlinka, Blinken je odgovorio:

- Ne mogu da podelim s vama sadržaj nijednog razgovora, ali mogu da kažem da smo razgovarali.

Foto: Jutjub/Tech Insider

Starlink

 

Kličko sanja da nokautira Putina

Gradonačelnik Kijeva i bivši svetski šampion u boksu, Vitalij Kličko, priznao je da sanja da uđe u ring sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, navodeći da bi "voleo da nokautira Putina“, ali da je to "samo fantazija".

Kličko je na pitanje novinara Bilda da li bi nokautirao Putina odgovorio: „Naravno da bih voleo da nokautiram Putina, ali to je samo fantazija".

Antonov: Zašto Stejt department ćuti o zverstvima ukrajinskih nasilnika?

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

 - Nekada su Amerikanci govorili da će Ukrajinu snabdevati isključivo odbrambenim naoružanjem, a sada prenose teška oklopna vozila, artiljeriju, višecevne bacače raketa. SAD snabdevaju naciste obaveštajnim podacima, obučavaju militante - rekao je ambasador, prenela je RIA Novosti.

Sunak - "Britanija spremna da podrži saveznike da sada pošalju avione Ukrajini"

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Sunak je rekao da je Britanija spremna da prevodi obuku ukrajinskih pilota i ponovio poziv saveznicima da udvostručne podršku, preneo je "Skaj njuz". 

Borbeni avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini 

Borbeni avioni F-16 mogu pomoći Ukrajini da pobedi u sukobu sa Rusijom, rekao je Kristofer Kavoli, komandant Združenih snaga NATO u Evropi, prenosi Politiko.

Na zatvorenom brifingu 17. februara, kome je prisustvovalo više od deset senatora i članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, Kavoli je upitan „da li će lovci F-16 pomoći Ukrajini da dobije rat protiv Rusije” odgovorio potvrdno, rekli su sagovornici izdanja.

Foto Tanjug/AP

Antonov: SAD optužbama na račun Rusije pokušavaju da opravdaju svoje zločine

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju 

Francuska nikada nije želela da pobedi Rusiju i nikada neće podržati takav stav, za razliku od niza istočnoevropskih država, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u zajedničkom intervjuu za „Žurnal du Dimanš“, „Figaro“ i radio stanicu „Frans Inter“.

Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk (Bahmut)

BONUS VIDEO: 

VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a