KOMITET VRHOVNE RADE O MOBILIZACIJI: Dostavljanje sudskih poziva na ulici i uz primenu sile

P. Z. S. / ria.ru

19. 02. 2023. u 18:23

KOMITET Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove održaće sledeće nedelje sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane Ukrajine o pitanju mobilizacije i dostavljanja sudskih poziva direktno na ulici i uz upotrebu fizičke sile, rekao je član odbora Fjodor Venislavski.

КОМИТЕТ ВРХОВНЕ РАДЕ О МОБИЛИЗАЦИЈИ: Достављање судских позива на улици и уз примену силе

Ukrajinski vojnici na liniji razgraničenja / Foto AP


-Postoje metode mobilizacije koje nas, članove Komiteta za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Vrhovne rade, ne zadovoljavaju. Sledeće nedelje smo inicirali sastanak komiteta, gde ćemo saslušati lidere na nivou oružanih snaga Ukrajine, koji su odgovorni za mobilizacione aktivnosti, o visokoprofilnim slučajevima kada predstavnici vojnih komesarijata predaju sudske pozive bukvalno na ulici, ponekad nanoseći telesne povrede građanima, rekao je Venislavski za ukrajinsko izdanje Ukrinforma.

Prema njegovim rečima, na osnovu rezultata sednice odbora biće donete preporuke o granicama u kojima mogu da deluju predstavnici vojnih komesarijata.

Brojni ukrajinski mediji su tokom zime izveštavali o racijama na regrute koji prolaze kroz zemlju. Prijavljeno je o korišćenju sanitetskih vozila od strane vojske za transport mobilisanih do sabirnih punktova, distribuciji naloga službenika javnih preduzeća.

Ukrajinska vojska je sve učestalije slučajeve distribucije sudskih poziva na mestima sa velikim brojem ljudi objasnila nespremnošću građana da komuniciraju sa osobljem vojnih kancelarija kod kuće. Mediji su objavili da Ukrajinci izbegavaju službeno zaposlenje, strahujući da će dobiti poziv na radnom mestu.

U Ukrajini je za izbegavanje vojne službe tokom mobilizacije predviđena krivična odgovornost do 5 godina zatvora.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)