NATO POJAČAVA NADZOR IZ SVEMIRA: Moćna mreža imaće samo jedan zadatak

Novosti online

15. 02. 2023. u 17:10

ŠVEDSKA i 17 zemalja NATO potpisale su na samitu ministara odbrane Alijanse u Briselu pismo o namerama o zajedničkom korišćenju satelitskih mreža za poboljšanje obaveštajnih podataka iz svemira, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

НАТО ПОЈАЧАВА НАДЗОР ИЗ СВЕМИРА: Моћна мрежа имаће само један задатак

Foto: AP

 - Nakon današnjeg sastanka NATO-a, 18 evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, potpisalo je pismo o namerama za razvoj okvira za unapređenje nadzora iz svemira kroz multinacionalnu saradnju i zajedničko korišćenje nacionalnih kapaciteta baziranih u svemiru - navodi se u saopštenju.

Dokument su potpisale Velika Britanija, Belgija, Bugarska, Kanada, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, Španija, Turska i Švedska.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je danas nakon sastanka sa kolegama iz zemalja članica NATO-a da će Britanija i druge evropske zemlje obezbediti Ukrajini vojnu opremu, uključujući rezervne delove za tenkove i artiljerijsku municiju.

Kako navodi Rojters, Britanija se dogovorila sa Holandijom, Norveškom, Švedskom, Danskom, Islandom i Litvanijom o slanju početnog paketa pomoći podrške Ukrajini, čija je vrednost veća od 200 miliona funti (241 milion dolara).

 - Ovaj paket opreme će osigurati značajan podsticaj oružanim snagama Ukrajine i povećati njihovu sposobnost da brane svoju zemlju - rekao je Volas.

(Informer)

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega