NEMAČKA O INCIDENTIMA NA SEVERNOM TOKU 1 I 2: Neophodna istraga i konkretni odgovori

I. Stanojević

10. 02. 2023. u 18:04

POSLE demantija kojim je Bela kuća odgovorila na tvrdnje istraživačkog novinara Simora Herša da su SAD, zajedno sa Norveškom, inscenirale eksplozije na Severnom toku 1 i 2, po svetskim medijima pljušte komentari. Kao i Moskva i Berlin zahteva hitnu istragu o incidentima.

НЕМАЧКА О ИНЦИДЕНТИМА НА СЕВЕРНОМ ТОКУ 1 И 2: Неопходна истрага и конкретни одговори

Foto AP

Tako nemački mediji opširno analiziraju Heršove tvrdnje, pa tako javni servis ARD prenosi izjavu vojnog stručnjaka Julijana Pavlaka sa Univerziteta Bundesvera u Hamburgu da "je Herš selektivno birao činjenice da u priči ne bi bilo kontradikcija".

Pavlak smatra da nije verodostojna Heršova teza da su Amerikanci razmatrali mogućnost uništavanja Severnog toka uz pomoć svojih podmornica. "Američka mornarica raspolaže velikim podmornicama na nuklearni pogon i nema smisla pokušati da one neopaženo uđu u tako tesno područje na Baltiku", veli Pavlak.

Kao glavni problem Heršove priče berlinski Tagescajtung navodi "mršavo činjenično stanje", ali zaključuje da to ne znači da je Heršova priča neozbiljna. Frankfurter rundšau piše da je, sve dok Herš ne otkrije ko je njegov izvor, "jasno da te izjave pomažu samo jednom čoveku, Vladimiru Putinu". Javni servis ZDF piše o "tišini nakon eksplozije" i ppita zašto čak pet meseci nakon eksplozije na Baltiku nisu objavljeni rezultati istrage kad se radi o najtežem napadu na kritičnu infrastrukturu u Evropi?

Mogući razlog je da zapadne zemlje ne žele da otkriju koje tehnike nadzora koriste na području Baltičkog mora, ukazao je za ZDF, Johanes Peters sa Instituta za bezbednosnu politiku iz Kila. Frankfurter algemajne cajtung podseća da su švedski istražitelji prošlog novembra objavili da se radilo o "teškoj sabotaži" na cevima gasovoda, ali nisu naveli moguće krivce.

BONUS VIDEO - VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)