VELIKA EVROPSKA TURNEJA VLADIMIRA ZELENSKOG: Počeo je u Britaniji, završiće u Savetu Evrope; cilj samo jedan - naoružati Ukrajinu

Tanjug

08. 02. 2023. u 20:31

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je danas u posetu Velikoj Britaniji, prvo odredište svoje evropske turneje, tokom koje će od evropskih saveznika tražiti dodatnu vojnu pomoć i isporuke savremenog naoružanja i municije.

ВЕЛИКА ЕВРОПСКА ТУРНЕЈА ВЛАДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Почео је у Британији, завршиће у Савету Европе; циљ само један - наоружати Украјину

Foto: Tanjug AP

Zelenskog je na londonskom aerodromu dočekao premijer Velike Britanije Riši Sunak kome se predsednik Ukrajine zahvalio na dosadašnjoj pomoći, prenosi Rojters.

- Velika Britanija je bila jedna od prvih koja je pritekla u pomoć Ukrajini. A danas sam u Londonu da se lično zahvalim Britancima na podršci i premijeru Rišiju Sunaku na njegovom vođstvu - objavio je Zelenski na Instagramu.

Jedna od glavnih tema razgovora Zelenskog i Sunaka je britansko obećanje o obučavanju ukrajinskih vojnih pilota na NATO borbenin avionima nove generacije što se smatra sleldećim velikim i simboličnim korakom u zapadnoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka izrazio je nadu da će Velika Britanija na proleće primiti prve ukrajinske pilote za obuku na savremenim ratnim avionima.

- Očigledno je da želimo da obuka počne što pre je moguće. Premijer Sunak je zadužio sekretara za odbranu da istraži koje bismo mlazne avione mogli da damo Ukrajini, ali samo pod uslovom da to bude dugoročno rešenje za Ukrajinu - rekao je u razgovoru sa novinarima portparol britanskog premijera.

Sastao se i sa kraljem

Nakon susreta sa Sunakom, ukrajinski predsednik sastao se u Bakingemskoj palati sa britanskim kraljem Čarlsom Trećim.

Kako navodi Bi-Bi-Si, to je bio prvi put da se kralj sreo sa Zelenskim koji je danas tokom posete britanskom parlamentu obećao poslanicima da će kralju Čarlsu "preneti zahvalnost svih Ukrajinaca'' na podršci koju je davao i pre nego što je postao britanski suveren.

Foto: Tanjug AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron biće domaćin predsedniku Ukrajine i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, saopšteno je danas iz Jelisejske palate.

Uoči susreta sa Makronom, Zelenski je u intervjuu uticajnom pariskom dnevniku Figaro rekao da smatra da se francuski predsednik Emanuel Makron "promenio" od vremena kada je dao izjavu o Rusiji koja je "iznervirala Ukrajinu".

- Mislim da se promenio, da se zaista promenio ovoga puta - odgovorio je Zelenski na pitanje novinara da li se Makron promenio u odnosu na ranije izrečen stav o potrebi da se izbegava "ponižavanje Rusije".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da je pozvao Zelenskog da "lično učestvuje na nekoj od budućih sednica evropskih lidera".

- To bi moglo da bude u četvrtak, ali ništa nije potvrđeno - rekao je danas za TV BFM neimenovani evropski zvaničnik u Briselu.

Očekuje se da će Zelenski otputovati u četvrtak u Brisel na samit lidera zemalja članica EU, od kojih će zatražiti više oružja za borbu protiv Rusije i ubrzano napredovanje Kijeva u procesu pridruživanja EU, potvrdio je danas i jedan visoki ukrajinski zvaničnik, prenosi Rojters.

- Predsednik Ukrajine je otputovao u Evropu da bi ostvario rezultate. Prvi i glavni rezultat je naoružanje. Potrebna nam je podrška Evropskog saveta da se ubrzaju isporuke oružja Ukrajini - rekao je ukrajinski zvaničnik koji je pristao na razgovor pod uslovom anonimnosti. 

Premijer Portugala Antonio Košta kazao je da je pokrenuta popravka nekoliko portugalskih tenkova "Leopard 2" i potvrdio da će zvanični Lisabon sledećeg meseca isporučiti Ukrajini tri ovakva tenka.

 

BONUS VIDEO: 

SPAŠENA POSLE 40 SATI U RUŠEVINAMA: Spasioci u Salkinu u Siriji izvlače iscrpljenu devojčicu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju