UDARAC NA ODNOSE KINE SA SAD: Ne prestaju tenzije između dve vodeće ekonomije

A. V. V.

07. 02. 2023. u 09:00

DA je američko obaranje kineskog balona nezapamćen i ozbiljan udarac za diplomatske odnose dve zemlje potvrdio je i Peking saopštenjem da je ovaj potez Vašingtona naneo veliku štetu naporima obe strane u stabilizaciji odnosa dve vodeće ekonomije.

УДАРАЦ НА ОДНОСЕ КИНЕ СА САД:  Не престају тензије између две водеће економије

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Peking je dodao i da vlasti pažljivo prate situaciju i da će Kina odlučno braniti svoja zakonska prava i interese nacionalnih kompanija. Ponovo su istakli da zbog ove situacije Peking zadržava pravo da preduzme sve neophodne kontramere.

Istovremeno, Kina je potvrdila da je i drugi balon koji je viđen u vazdušnom prostoru Latinske Amerike, iznad Kolumbije, pripada ovoj zemlji i da se koristi za civilne namene. Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning istakla je i da ova letelica ima ograničenu sposobnost automatskog upravljanja i dodala da bi Kina i SAD trebalo da reše ovu situaciju na miran način, bez upotrebe sile.

U međuvremenu, američka vojska u Južnoj Karolini gde je oboren kineski balon traga za ostacima letelice. Potraga za balonom se sprovodi kako bi se ustanovilo kakve je špijunske aktivnosti sprovodila Kina, iako neki američki zvaničnici tvrde da balon nije ugrozio američku nacionalnu bezbednost.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna